Wethouder Koser Kaya met Noortje, van wie een gedicht op de bank is afgedrukt.
Wethouder Koser Kaya met Noortje, van wie een gedicht op de bank is afgedrukt. Gemeente Amersfoort

Boombankjes met bijzondere gedichten onthuld in Amersfoort

14 juli 2020 om 14:38 Kunst

AMERSFOORT Op tien plekken in Amersfoort hangen bankjes waarop bijzondere gedichten over vrijheid te lezen zijn. Deze zijn geschreven door dichters met een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De banken zijn maandag onthuld.

Het project is een samenwerking tussen de gemeente Amersfoort en Special Arts, een stichting die het maken van kunst door mensen met een beperking wil bevorderen. De banken maken daarnaast deel uit van de activiteiten in het kader van '75 jaar Vrijheid’.

VRIJHEID ,,Begin dit jaar heeft Special Arts landelijk de vraag uitgezet om een gedicht te schrijven over vrijheid. Vrij zijn is ook als jouw taal ertoe doet. Door taal vorm te geven, bijvoorbeeld in een gedicht, ontstaat iets om trots op te zijn", aldus Tine Veldhuizen, account- en projectmanager Special Arts. ,,Maar vooral het plezier, de groei, de ervaring iets te melden te hebben dat anderen graag lezen, geeft kippenvel.”

GENIETEN Fatma Koser Kaya, wethouder Cultuur: ,,Van kunst en cultuur moet iedereen kunnen genieten. Onder genieten valt ook het zelf maken van kunst en Special Arts helpt daarbij. Dat levert vaak verrassende, grappige en ontroerende gedichten op, en die geven we met dit project een mooi podium."

NIEUW UITERLIJK De bankjes handen aan de bomen langs de Stadsring, bij het deel van de ring tussen de beelden ‘De Stier’ en ‘Op Schoot’. De opmaak van de gedichten is verzorgd door de Amersfoortse ontwerpstudio Akimoto. De banken zelf zijn in 2017 door kunstenaar Rogier Martens ontworpen voor de viering van 100 jaar kunstbeweging De Stijl. Sindsdien krijgen de boombankjes voor speciale gelegenheden een nieuw uiterlijk. Vorig jaar kregen de banken rond Koningsdag een aankleding gerelateerd aan het thema ‘Wij, Amersfoort’.

KLEIN GEZELSCHAP De bankjes zouden eigenlijk in de week voor 4 en 5 mei worden geplaatst. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus werd de plaatsing uitgesteld en vond de onthulling maandag plaats in een klein gezelschap. De bankjes blijven tot in het najaar hangen.

Meer informatie over Special Arts en de poëzieboombankjes is te lezen op www.specialarts.nl/zitgedicht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie