Afbeelding
Roland Berek

'Volop beweging in krappe woningmarkt'

10 juli 2020 om 10:15 Wonen

AMERSFOORT Coronacrisis of niet, makelaars in de regio Eemland hebben het onverminderd druk. In de uiterst krappe woningmarkt is het afgelopen kwartaal meer nieuw aanbod gekomen, maar er is ook veel verkocht. Snel en meestal boven de vraagprijs. Terwijl verkopers profiteren van prijsstijgingen en veel gegadigden, blijft het voor woningzoekenden lastig. 

In maart had de woningmarkt nog niet veel te vrezen van corona. Zou de klap later komen? De kwartaalcijfers van de NVM, die gisteren naar buiten kwamen, zeggen van niet. In de regio Eemland werden in het tweede kwartaal 750 woningen verkocht, dat is een kleine 2 procent meer dan vorig jaar. Vooral tussenwoningen verkochten opvallend goed (+19 procent). Vrijstaande woningen juist minder (-34 procent) en het duurde ook langer voordat deze van eigenaar wisselen. 

SNEL VERKOCHT De prijzen blijven ondertussen maar stijgen. Een woning in de regio ging voor gemiddeld 385.000 euro van de hand, dat is 7 procent meer dan vorig jaar. ,,Daarbij gaat maar liefst 60 procent boven de vraagprijs weg (landelijk is dat 51 procent). Gemiddeld wordt een woning in de regio Eemland binnen 23 dagen verkocht. En dat is snel", aldus Robert van Oossanen van NVM Regio Eemland.

VRAAGPRIJS Nike Neger-Jellema (64) heeft dat ook zo ervaren. Zij verkocht haar eigen hoekwoning binnen een week en die van haar ouders binnen twee weken. ,,Het huis van mijn ouders in Leusden was gedateerd, daarvan hadden we niet verwacht dat we de vraagprijs zouden krijgen. Maar na een rustige eerste week kwamen er serieuze belangstellenden. Dat resulteerde in vier bieders onder de vraagprijs, de vijfde bood de vraagprijs. Daar hebben we dus niet over hoeven onderhandelen."

GEEN NACHT WAKKER GELEGEN ,,Ons eigen huis in de Zeevaardersbuurt was meteen erg gewild", vervolgt Neger-Jellema. ,,Het is ook een leuke kinderrijke buurt, vlakbij het centrum. Van de 15 kijkers heeft onze makelaar, Fulco Hoekerswever (Hoekschoeman makelaars, Amersfoort), er zelfs nog een aantal af moeten bellen. Een van de eerste kijkers bood meteen ruim boven de vraagprijs. Zij hadden al een keer mis gegrepen en wilden dat risico niet weer lopen. Het is al met al heel vlot gegaan; we hebben geen nacht wakker gelegen van de verkoop! Eind 2018 kochten we een ruim nieuwbouwappartement in de Rondine. Het liefst wilden we niet twee keer verhuizen. Dat is nu gelukkig ook niet nodig." 

KRAPTE BLIJFT Opvallend is dat het woningaanbod vergeleken met vorig kwartaal met maar liefst 30 procent steeg. ,,Maar dit aanbod verdampt zo snel, dat het totale aanbod in de regio toch is gedaald", zegt Van Oossanen. ,,De krapte-indicator staat nu op 2,3. Het betekent dat woningzoekenden de keus hebben uit 2,3 opties. Nog altijd een diepterecord. Vooral twee-onder-één-kapwoningen zijn schaars." 

DOORSTROOM De krapte houdt dus aan en de markt is flink in beweging. Misschien dan toch door corona? ,,Makelaars merken dat hun klanten andere woonwensen hebben door het vele thuiswerken", aldus Robert van Oossanen. ,,Thuiswerken is geen trend die straks weer ophoudt. Na maanden aan de keukentafel gezeten te hebben met de laptop, zoeken veel mensen nu een woning met een extra kamer. Corona geeft juist veel beweging in de markt, omdat je anders naar je huis gaat kijken. Voor de een is het te groot, de ander wil een kantoorruimte of geen bovenburen meer. En dat is goed voor de doorstroom."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie