Afbeelding
Politie Culemborg

Lachgas niet om te lachen: ‘We zien het vaak in voertuigen bij ongevallen’

9 juli 2020 om 10:32 Overig

AMERSFOORT Steeds meer jongeren lurken aan een lachgasballon en daardoor zitten diverse partijen met hun handen in het haar. Bewoners ervaren overlast, oudersmaken zich zorgen over hun kinderen en de politie ziet een toename in het gebruiken én het vervoeren van het gevaarlijke lachgas. ,,We zien steeds vaker lachgas(ballonnen) in voertuigen als we komen bij ongevallen in het verkeer”, meldt de politie.

door Jeroen van der Veer

Een simpele zoekterm op Google levert diverse bedrijfjes op die lachgas kunnen aanbieden. Joeri (achternaam bij de redactie bekend, red) is één van de afnemers en ondanks dat hij zegt er klachten aan over te houden, blijft hij gebruiken: ,,Er zijn weekenden geweest dat ik makkelijk een lachgasfles wegwerkte. Het zorgt ervoor dat alle remmen verdwijnen.”

De politie in Amersfoort ontvangt veel klachten. Hierbij gaat het vooral om overlast bij speeltuintjes, parkeerplaatsen en schoolpleinen die bezaaid liggen met de metalen patronen. Juist dat is zo’n moment waarbij de politie wél kan ingrijpen, zegt een woordvoerder: ,,De agenten zijn volop bezig met de aanpak van overlast door te handhaven op overtredingen rondom het lachgasgebruik. Verder is het lastig, doordat het Wetboek van Strafrecht en de APV geen mogelijkheid biedt voor handhaving op lachgasgebruik op de openbare weg.”

* Lees hier meer over het lachgasprobleem in Amersfoort.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie