Afbeelding
Student

Leenstelsel: hoeveel lenen studenten en kunnen ze straks nog behang kopen?

6 juli 2020 om 13:42 Partnercontent

Het is inmiddels een goede vijf jaar geleden dat het leenstelsel ingevoerd is voor de studenten aan de hogeschool of universiteit. Het stelsel met de basisbeurs en prestatiebeurs ging van tafel; studenten kunnen sinds 2015 geld lenen om een studie te volgen. Bij de invoering waren veel protesten; er werd gevreesd voor lege collegezalen, veel stress bij studenten en uitsluitend scholieren met rijke ouders die door zouden stromen naar de vervolgopleidingen. Nu, vijf jaar later, kunnen we de balans opmaken. Hoe zit het nu met het leenstelsel en is het aantal studenten teruggelopen of niet?

Ongeveer € 25.000 en geen terugloop

Uit onderzoek van ResearchNed is gebleken dat het leenstelsel niet gezorgd heeft voor een terugloop in het aantal studenten aan de hogescholen en universiteiten. Er wordt wel veel geleend; de gemiddelde student heeft een bedrag van € 25.000 nodig om een studie af te kunnen ronden. Hoe het precies zit met extra stress door de leningen, dat is op dit moment onbekend. In het rapport staat dat er geen grote gevolgen zijn, maar dat er een speciaal onderzoek verricht wordt om hier meer informatie over te verschaffen. De studieleningen hebben namelijk wel gevolgen voor de kredietwaardigheid van de studenten in de toekomst; de leningen worden meegenomen bij het berekenen van de maximale hypotheek en dat kan nadelig uitvallen.

Van Engelshoven blij, de LSVb niet

Minister van Engelshoven (D66, Onderwijs) is altijd voorstander geweest van het nieuwe leenstelsel, en is tevreden met de resultaten uit het rapport. De LSVb (studentenvakbond) is minder te spreken over de cijfers en legt vooral de nadruk op de enorme schulden die de studenten na de studie meenemen. Ook wordt er getwijfeld aan het leenstelsel omdat de druk op studenten hoog is; er is weinig tijd voor andere activiteiten, omdat de studie zo snel mogelijk afgerond moet worden om verhoging van de schulden te voorkomen.

Terugbetalen naar inkomen

De schulden die de studenten nu maken, moeten binnen 30 jaar na het afronden van de studie terugbetaald worden. Daarbij wordt gekeken naar het inkomen, om op die manier de hoogte van de aflossingen te berekenen.

Naast de toegenomen leningen bij studenten neemt het gemiddelde leenbedrag bij de consument overigens ook toe. Dit lijkt voornamelijk veroorzaakt door de coronacrisis en het feit dat veel Nederlanders deze zomer thuisblijven en aan de slag gaan met het huis. Aangezien we allemaal veel thuis zullen zitten, blijft het huis opnieuw inrichten, behang kopen en nieuwe vloeren leggen hoog op ons verlanglijstje staan. Hier zijn overigens speciale leningen voor, zodat studenten én alle andere woning- of kamerbezitters straks ook nog gewoon behang kunnen kopen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie