De tentoonstelling krijgt veel aandacht in de pers. Op televisie in onder meer EenVandaag en in vrijwel alle landelijke kranten.
De tentoonstelling krijgt veel aandacht in de pers. Op televisie in onder meer EenVandaag en in vrijwel alle landelijke kranten. Kehinde Wiley

Tell Me Your Story in KAdE: Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars

3 juli 2020 om 12:30 Kunst

AMERSFOORT In de tentoonstelling 'Tell Me Your Story', die op 8 februari dit jaar in Kunsthal KAdE opende, wordt de ruimte gegeven aan kunstenaars die de aandacht verdienen.

,,Wij nodigen Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars uit om hun verhaal aan ons te vertellen. Uit respect en bewondering. Er zijn nog steeds verhalen die verteld moeten worden. Dat levert kwalitatief hoogstaande kunst op waarin die behoefte zich met een grote variëteit aan vormen weet te presenteren’’, aldus Rob Perrée, samensteller van de tentoonstelling.

STORYTELLING ‘Tell Me Your Story’ vertelt het verhaal van de Afrikaans-Amerikaanse bevolking door de afgelopen eeuw heen. De expositie is chronologisch ingedeeld in vijf tijdvakken: Harlem Renaissance (jaren 20), Post Harlem Renaissance (jaren 20 tot 50), Civil Rights (jaren 60 en 70), Black Renaissance (jaren 90) en Bloom Generation (nu). De gemeenschappelijke deler van de verschillende kunstenaars is de noodzaak om zich uit te drukken over hun persoonlijke en collectieve geschiedenis. Daarmee staan ze in een belangrijke Afrikaanse traditie: storytelling.

GROTE NAMEN Kunsthal KAdE is sinds 1 juni weer open en alle werken op zaal worden gelukkig weer gezien. Ruim 140 bruiklenen, voornamelijk uit de Verenigde Staten, van 50 kunstenaars hangen in Amersfoort. Grote namen als Romare Bearden, Jacob Lawrence, Gordon Parks, Kerry James Marshall en Kehinde Wiley worden getoond naast minder gekende kunstenaars als Aaron Douglas, Charles White, Elizabeth Catlett, Benny Andrews en Devan Shimoyama.

VOOR HET EERST Veel van de werken zijn voor het eerst in Nederland te zien. De hele organisatie is heringericht naar de richtlijnen uit het museumprotocol. Er is een eenrichtingsroute gecreëerd, de shop en de garderobe zijn verplaatst en er is zoveel mogelijk ruimte gemaakt om bezoekers veilig en comfortabel door de kunsthal te laten bewegen. Kunsthal KAdE verkoopt tickets online en werkt met tijdsblokken.

KERNFIGUREN De tentoonstelling krijgt continu veel aandacht in de pers. Op televisie in EenVandaag en Nu te zien, in vrijwel alle landelijke kranten, op de radio in Opium en De Ochtend van 4 en online. Bezoekers in de tentoonstelling delen foto’s op social media en raden een bezoek aan. Zo worden de verhalen doorverteld. ‘Tell Me Your Story’ laat ons niet alleen kennismaken met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst, het leert ons ook hoe we verhalen vertellen en levend houden. In de KAdEShop is de tentoonstellingscatalogus te koop met daarin een kenschets van iedere deelnemende kunstenaar. ‘Tell Me Your Story’ is nog t/m 30 augustus te zien. Koop tickets online: kunsthalkade.nl.

In het najaar kijkt Kunsthal KAdE naar de sociaal/politieke positie van hedendaagse Amerikaanse kunstenaars in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 3 november van dit jaar. Deze expositie is gepland van 26 september 2020 t/m 3 januari 2021.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie