Dermatologen Ineke Janse (l) en Noor van Oosten
Dermatologen Ineke Janse (l) en Noor van Oosten Saskia Berdenis van Berlekom

Dermatologen vliegen in op corona-afdelingen

25 juni 2020 om 14:18 Gezondheid-MeanderMC

Deze week is het huidkankerweek. Een goede reden voor een gesprek met twee dermatologen van Meander Medisch Centrum. Zij hebben een bijzondere periode achter de rug. Tijdens de coronacrisis zagen ze veel minder patiënten op de poli. Alleen de spoedgevallen, maar ze hadden het daardoor niet minder druk. Bijna alle dermatologen hebben meegewerkt op de corona-afdelingen. Dermatologen Noor van Oosten en Ineke Janse vertellen hoe het was om uit hun comfort zone te stappen en hoe zij de afgelopen weken beleefd hebben.

Invliegartsen

Niet alleen de IC-artsen en longartsen draaiden tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis overuren, maar ook andere specialismen sprongen bij op de corona-afdelingen. Zo ook de dermatologen. Dermatoloog Ineke Janse: “Het was een fijn gevoel om iets te kunnen bijdragen en we stonden te popelen om onze handen uit de mouwen te steken. Maar we stapten wel uit onze comfort zone hoor. Ik heb de afgelopen weken bijvoorbeeld veel op zaal gewerkt, maar dat had ik jaren niet gedaan. Het was indrukwekkend om te zien dat iedereen met elkaar samenwerkte en zijn rol los liet. Zo gaven arts assistenten bijvoorbeeld supervisie aan specialisten.” Ook haar collega Noor van Oosten sprong bij tijdens de crisis: “Ik heb op de Spoedeisende Hulp meegewerkt. Ook dat was behoorlijk out of comfort. Ik voelde me weer even co-assistent en moest echt zoeken wat ik kon doen om anderen te helpen. Daarnaast heeft het alleen zijn van de patiënten mij enorm aangegrepen. Vooral op de Spoedeisende Hulp namen we veel patiënten van buiten de regio over. Deze mensen zijn ver van huis, kennen hier niemand, hebben geen familie of andere dierbaren in de buurt en zien alleen maar volledig ingepakte mensen rond hun bed staan. Dat lijkt mij best beangstigend. Soms overleden deze mensen ook zonder dat ze hun familie nog hadden kunnen zien.” Janse: “Ik was ook erg onder de indruk van het beloop van het virus. Iemand die net opgenomen was en aan het einde van mijn dienst stabiel was, kon kort daarna ineens verslechteren en soms zelfs overlijden.”

Andere dynamiek via telefoon

Naast het werk op de corona-afdelingen, ging het reguliere werk voor een deel ook gewoon door. De dermatologen zagen de afgelopen weken wel veel minder patiënten op de poli. Noor van Oosten: “Normaal gesproken zien we ongeveer 20 patiënten per dagdeel en daarnaast spreken we nog zo’n 5 tot 10 patiënten telefonisch. Dus dan zien en spreken we 50 tot 60 patiënten per dag. Nu zat er maar één dermatoloog op de poli en die zag alleen de spoedpatiënten. Alle andere patiënten spraken we telefonisch.” Collega Ineke Janse vervolgt: “De dynamiek is bij een telefonisch consult echt anders. In de spreekkamer zie je wat de klachten met de patiënt doen, via de telefoon is dat toch lastiger inschatten. Je weet dan niet of mensen zich groot houden. Veel dingen wil je toch ook met eigen ogen zien. Dus we zijn blij dat we de reguliere zorg weer kunnen oppakken.”

Het opstarten van de zorg gaat goed bij de dermatologie. Inmiddels hebben ze ongeveer 80% van de reguliere zorg weer op kunnen starten. Ineke Janse: “We moeten wel creatief zijn om ons aan alle maatregelen te kunnen houden, maar daar hebben we een stabiele modus in gevonden. Zo draaien wij bijvoorbeeld een deel van de poli op locatie Baarn en hebben we onze weekschema’s wat aangepast. Een deel van de consulten vindt nog via de telefoon plaats en er worden nu veel meer teleconsulten met de huisarts gedaan. Dat deden we al, maar dat komt in deze bijzondere tijd extra goed van pas.” Noor van Oosten: “Eigenlijk was de zorg voor de patiënten die wij de afgelopen weken wel op de poli gezien hebben enorm patiëntvriendelijk. Ze konden snel gezien worden en we konden de ingreep vaak meteen uitvoeren.”

Sterke daling huidkankerdiagnose

Wel maken de dermatologen zich zorgen over de daling van het aantal huidkankerdiagnoses van de afgelopen weken. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) schrijft dat het aantal kankerdiagnoses na de uitbraak van corona in Nederland sterk gedaald is. De daling is het grootst bij huidkanker. Ineke Janse: “Wij maken ons hier echt zorgen over. Mensen met klachten komen waarschijnlijk wel, maar pas veel later. En dat kan enorme gevolgen hebben. Uit onderzoek van Stichting Melanoom blijkt dat mensen bang zijn om in het ziekenhuis besmet te raken met corona of ze willen ons in deze drukke tijden niet extra belasten. Maar wij willen benadrukken wat wij de zorg veilig kunnen bieden en dat we voldoende capaciteit hebben om iedereen te zien. Vooral bij melanomen is het gevaarlijk om de behandeling uit te stellen. Een patiënt met een melanoom dat in een vroeg stadium gediagnosticeerd wordt heeft goede kans op 100% genezing. Echter, als patiënten later op ons spreekuur komen doordat ze de dokter niet durven of willen bezoeken dan kan er sprake zijn van een dikker melanoom, met een slechtere prognose. Dus meld je bij de huisarts als je je zorgen maakt.” Noor van Oosten: “Wij kunnen bij de behandeling natuurlijk geen 1,5 meter afstand houden, dus wij dragen altijd een mondmasker. En ook op de poli zijn allemaal maatregelen genomen, zoals looproutes, om te zorgen dat patiënten veilig naar Meander kunnen komen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie