enkele Baha'is uit Amersfoort
enkele Baha'is uit Amersfoort voorbijganger

Amersfoortse Baha'is bezorgd om gevangen geloofsgenoten in Jemen nu coronavirus om zich heengrijpt

23 juni 2020 om 23:41 Maatschappelijk Deel je nieuws

De Jemenitische Houthi-autoriteiten riskeren nodeloos het leven van zes onschuldige bahá'í-gewetensgevangenen ondanks aanwijzingen dat de pandemie zich heeft verspreid naar gevangenissen in Sanaa en wijdverbreide waarschuwingen van de VN dat het coronavirus zich snel vermenigvuldigt in Jemen.

Twee maanden zijn verstreken sinds de president van de Hoge Politieke Raad in Sanaa de vrijlating van zes gedetineerde bahá'ís verordende. Omstreeks die tijd begon het coronavirus zich door Jemen te verspreiden, terwijl de zes bahá'ís vast bleven zitten. Enkele dagen geleden gaven bronnen in Sanaa aan dat bij twee gedetineerden in de centrale gevangenis het coronavirus is vastgesteld.

‘De Internationale Bahá'í-gemeenschap is ernstig verontrust door het feit dat de verordening van de heer Mahdi al-Mashat, die op 25 maart is uitgevaardigd, niet is uitgevoerd door gerechtelijke en veiligheidsautoriteiten en de zes bahá'ís nog steeds niet vrijgelaten zijn’, zei Diane Ala'i, de bahá'í-vertegenwoordiger van Bahá'í International Community bij de VN in Genève. ‘De gevangenissen zijn hotspots voor uitbraken van het coronavirus vanwege hun onhygiënische en erbarmelijke omstandigheden en de zes bahá'ís, die gemarteld zijn en aan wie jarenlang medische zorg is ontzegd, zijn net als alle andere gevangenen in vergelijkbare omstandigheden zeer kwetsbaar voor ziekten, die in de gevangenissen in Sanaa hun weg vinden. Het gevangenhouden van deze personen brengt ernstige gezondheidsrisico's en zelfs de dood met zich mee. Het is onverklaarbaar en onverantwoordelijk’, voegde zij eraan toe.

Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties heeft verzocht gewetensgevangenen over de hele wereld vrij te laten om gevangenen te beschermen tegen het risico van infectie in gevangenissen.

'De situatie wordt steeds kritieker. We hebben een reële angst voor de gezondheid en het leven van de zes gevangen bahá'ís’, zei Diane Ala’i. ‘Hernieuwde internationale druk op de Houthi's is de laatst overgebleven hoop om de vrijlating van de bahá'ís te verzekeren, voordat het te laat is’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie