De samenwerking van trio Enchanté met Het Brandpunt leidde tot het project WarmeKlank, dat begin dit jaar van start ging.
De samenwerking van trio Enchanté met Het Brandpunt leidde tot het project WarmeKlank, dat begin dit jaar van start ging. Anna Walsma

Muziek door 'WarmeKlank' moet kerk en wijk verbinden

21 juni 2020 om 13:00 Religie

AMERSFOORT Met als doel meer verbinding tussen kerk en wijk tot stand te brengen, organiseert een aantal Amersfoortse kerken wijkconcerten. ‘WarmeKlank’ heet het muzikale initiatief van Het Brandpunt in Amersfoort-Noord. In gesprek met pianiste Ineke Opstal, zangeres Hannie Slingerland, fluitiste Mieke Keizer (samen trio Enchanté) en pastor Geurt Roffel.

Anna Walsma

Het begon twee jaar met een plan van Keizer en Roffel. Ze namen het initiatief om met Enchanté concertjes te organiseren, gericht op verbinding met de wijk. Het eerste concert werd gekoppeld aan de actie ‘Heel Brandpunt bakt’, waarbij kerkleden een high tea verzorgden. Het werd een succes. Slingerland: ,,Wij bieden meer dan een concert, het is een belevenis. Er is iets te eten en te drinken en mensen komen niet alleen luisteren maar zingen ook mee. Er is echt een wisselwerking met het publiek.” 

Keizer: ,,Dat het publiek meedoet en meezingt tijdens de concerten is ontstaan bij die eerste keer. We hoorden mensen op een bepaald moment meeneuriën. Dat hebben we meegenomen naar het volgende concert.” Opstal: ,,Door die interactie ontstaat er meer dan wanneer je alleen maar passief zit te luisteren.” 

De samenwerking van trio Enchanté met Het Brandpunt leidde tot het project WarmeKlank, dat begin dit jaar van start ging. Het streven is om elk seizoen bij mensen het hart te verwarmen met een muziek-event. Roffel: ,,Als kerk zoek je naar een manier om bij de wijk te komen. We zoeken verbinding met mensen in de wijk door ze te vragen mee te doen, als gastvrouw of gastheer, door iets te bakken of iets kunstzinnigs in te brengen.” 

Wij bieden meer dan een concert, het is een belevenis

WarmeKlank wil grenzen over gaan, bijvoorbeeld door oudere bewoners uit de wijk te verrassen met een persoonlijke uitnodiging. Ook muzikaal kent WarmeKlank geen grenzen. Enchanté brengt steevast een mix van herkenbare en klassieke muziek, van humor en ontroering. Het concept trekt inmiddels bezoekers uit de hele regio.

Opstal, Slingerland en Keizer bedenken samen de muzikale rode draad en verwerken ook wensen van bezoekers in hun plan. Zo hoorde een echtpaar dat een huwelijksjubileum vierde hun favoriete lied voorbijkomen. Roffel draagt bij als performer. Slingerland: ,,Er vindt echt kruisbestuiving plaats tussen wat ieder inbrengt. Dat is inspirerend voor ons en voor de mensen in de kerk.” 

Ook in coronatijd blijft WarmeKlank hartverwarmend bezig. Op 21 juni gaat het wijkconcert ‘Fly me to the moon’ online. Keizer beveelt deze editie van harte aan: ,,Vooral voor mensen die de deur niet uit kunnen, is dit een buitenkans. Dus zet het klaar voor je ouders, buren of cliënten in het verzorgingshuis en laat ze meegenieten!”

Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie