'De behoefte om te gaan toetsen hoe het ging in de wijken werd groter, zeker nu ineens alle communicatie stil lag', aldus Veerman.
'De behoefte om te gaan toetsen hoe het ging in de wijken werd groter, zeker nu ineens alle communicatie stil lag', aldus Veerman. BDU Media
Samen tegen corona

Op de bakfiets de wijk in

21 juni 2020 om 07:30 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Het klinkt zo eenvoudig en dat blijkt het ook te zijn; met de bakfiets Vathorst en Hooglanderveen in om te horen wat er allemaal speelt. Het plan was er vorig jaar al bij het buurtbestuur van eerdergenoemde wijken en door de coronacrisis zijn ze het gewoon gaan doen. Pakje sap mee, kop koffie, paar klapstoeltjes en hup, fietsen maar om hier en daar een praatje te maken met mensen.

door Jeroen van der Veer

Toen Amersfoort te maken kreeg met de coronacrisis, ontstonden overal prachtige initiatieven van inwoners en ondernemers. Er waren meer initiatieven dan hulpvragen, merkte ook buurtwerker Michelle Veerman van Indebuurt033. Bovendien waren veel initiatieven gericht op eenzame ouderen, maar hoe gaat het eigenlijk met de anderen in de wijk? Vallen er nu niet veel mensen tussen wal en schip?

,,De behoefte om te gaan toetsen hoe het ging in de wijken werd groter, zeker nu ineens alle communicatie stil lag", aldus Veerman. ,,We richten ons veelal op elkaar ontmoeten en nu moest alles digitaal. Daarom besloten we het gewoon te doen; met de bakfiets de wijken in.”

AANHAKEN Zonder agenda en onaangekondigd. Ingrid Warners van het buurtbestuur denkt dat daar juist de kracht ligt van het project. Zij is van mening dat je soms gewoon moet doen en er geen plan voor nodig is. Niet om problemen op te zoeken of succesverhalen te horen, maar ook om aanwezig te zijn en het gesprek te voeren. ,,We hebben een aantal prachtige gesprekken gehad en het werd ook heel goed ontvangen”, aldus Veerman.

Intussen meldde ook Jenny Harmelink, diaconaal opbouwwerker voor de protestantse kerken, zich via het buurtnetwerkoverleg. Ook zij was al bezig om iets op te zetten vanuit de zorg om de achterblijvende hulpvraag en was meteen enthousiast over het Bakfiets-plan. ,,Ik was exact hier naar op zoek, dan ga ik dus niet vanuit de kerken zelf iets opzetten om hulp aan te bieden. Het kan veel laagdrempeliger en kleiner.”

NAAR ELKAAR OMKIJKEN Tijdens de gevoerde gesprekken werd duidelijk dat mensen uit Vathorst en Hooglanderveen zich prima kunnen redden en goed naar elkaar omkijken. ,,De netwerken in de wijken zijn sterk, ook in Vathorst waar we daar nog wel vraagtekens bij hadden. Je ziet dat deze periode, met iedereen in hetzelfde schuitje, die netwerken in de eigen buurt nog verder heeft versterkt.”

Dat is belangrijk, niet alleen voor nu. Veerman hoopt dat deze periode ook het besef versterkt over hoe belangrijk het is om elkaar te ondersteunen. ,,Nu hebben we allemaal te maken met hetzelfde probleem, maar kijk ook eens verder naar die buren die niet zo makkelijk aansluiten bij de buurtbarbecue omdat ze net iets anders, een beetje raar, of nieuw zijn. Je hebt nu zelf gemerkt hoe fijn het is als er naar je omgekeken wordt.”

ELKAAR LEREN KENNEN De bakfiets-actie is volgens de deelnemers een succes te noemen. ,,We leren maar weer hoe simpel het kan zijn om met mensen in contact te komen. Dit gaan we zeker vaker doen”, aldus Warners. ,,Gewoon de buurt in en horen wat er speelt. Dat zijn we eigenlijk verplicht aan onze rol.” De anderen onderschrijven dit volledig. Liefst in koppels, met bewoners en professionals. ,,Dan spreek je niet alleen de mensen daar, maar leer je elkaar ook onderling beter kennen.”

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van, en in samenwerking met, de gemeente Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie