,,Niet echt de ideale tijd om een eigen bedrijf te starten, hè?”, lacht Yara Peters (rechts) als een boer met kiespijn.
,,Niet echt de ideale tijd om een eigen bedrijf te starten, hè?”, lacht Yara Peters (rechts) als een boer met kiespijn. Eigen foto

'Niet echt de ideale tijd om een eigen reisbureau in Zuid Afrika te starten, hé?'

12 juni 2020 om 09:00 Mensen

AMERSFOORT Daar zit je dan, midden in Zuid-Afrika. Net daar een eigen reisbureau gestart, komt het coronavirus om de hoek kijken. Het overkwam Amersfoorter Yara Peters, die samen met haar verloofde inmiddels zeven jaar aan de andere kant van de wereld woont. Ze zitten momenteel in een complete lock-down en dat terwijl de dichtstbijzijnde supermarkt een uur van hen vandaan is. ,,Ik vind het een enge gedachte dat ik niet naar Nederland kan als er iets met mijn naasten gebeurt.”

Het levensverhaal van de inmiddels 26-jarige Yara Peters is een bijzondere. Ze werd geboren in Utrecht, waarna ze in Amersfoort kwam wonen. Naar school ging ze op de Amersfoortse Berg en ROC Midden Nederland en daar ontstond de eerste pagina van haar liefdesboek. Want voor een stage vertrok ze naar Zuid-Afrika, niet wetende dat ze er definitief zou gaan wonen.

Ze leerde daar een jongen kennen op wie ze direct verliefd werd. Toch werd het eerst een lange afstandsrelatie en slaagde Peters in Nederland voor haar diploma onderwijsassistent. Vervolgens vertrok ze weer naar Zuid-Afrika om bij haar liefde te zijn en een sprookje leek te starten. ,,In Afrika mag je alleen geen werk doen wat Afrikanen ook kunnen uitvoeren”, blikt Peters telefonisch terug. ,,Dus ja, wat moet je dan? Ik kan Nederlands en de Afrikanen niet en daarin kon ik mij onderscheiden. Ik besloot bij een reisbureau te werken en dat heb ik jaren gedaan.”

Ik vind het een enge gedachte dat ik niet naar Nederland kan als er iets met mijn naasten gebeurtCOMPLETE LOCK-DOWN Samen met Nederlander Hanneke, die ook haar liefde vond in Zuid Afrika, besloot ze aan het begin van dit kalenderjaar een reisbureau te starten. ‘Ja! Afrika Travel’ liep vanaf het eerste moment goed, aldus Peters. ,,Mensen boeken via ons een reis naar Zuid-Afrika en wij zorgen dat ze amper ergens omkijken naar hebben. Ik durf wel te zeggen dat wij op heel veel plekken zijn geweest en daardoor een reis op maat kunnen aanbieden. Dat moet ook wel; Zuid-Afrika heeft zoveel moois te bieden. Daarnaast zijn we ook gekoppeld aan een lokale school, waardoor bij elke boeking 1 procent naar hen toegaat. Op die manier krijgt de klant een droomreis voorgeschoteld van ons ze steunen een goed doel: voor iedereen een win-winsituatie.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Vlak voordat Yara ten huwelijk werd gevraagd in Drakensbergen. - Eigen foto

Gelukkig hebben wij al onze klanten in de allerlaatste echte vlucht terug naar Nederland kunnen krijgenMaar toen kwam corona om de hoek kijken en zaten de beginnende ondernemers met hun handen in het haar. ,,In het begin van de crisis zag je twee mensen op een overvol vliegveld met mondkapjes rondlopen en deed je er nog lacherig over…niet wetende dat je amper een maand later in volledige lock-down zit. Gelukkig hebben wij al onze klanten in de allerlaatste echte vlucht terug naar Nederland kunnen krijgen. Dat was voor die mensen én voor ons echt een opluchting.

Dit was een premiumverhaal, exclusief voor abonnees van De Stad Amersfoort dat u de afgelopen weken mogelijk gemist heeft. Lees meer van dit soort verhalen en word lid: https://www.destadamersfoort.nl/abonnement/destadamersfoort-nl/bestellen

GEEN HEIMWEE Wat nog wel rest is een stukje onzekerheid. Wanneer eindigt de crisis, wanneer stopt de lock-down en hoe is het toekomstperspectief? ,,Niet echt de ideale tijd om een eigen bedrijf te starten hé”, lacht Peters als een boer met kiespijn. ,,Weet je wat ik vooral spannend vind? Het feit dat de luchthavens gesloten zijn en ik niet naar Nederland kan mocht dit nodig zijn. In het begin vond ik dat heel eng, maar inmiddels heb ik er een modus in gevonden. Maar toch… het is vreemd. Mijn oma is 90 jaar; daarover ga je toch nadenken…”

Je moet hier niet in een staatsziekenhuis terecht komen”, zegt ze lachendInmiddels zit de Amersfoortse al zes weken in een lock-down en ondergaat ze de ultieme relatietest met haar verloofde. Dit gaat naar eigen zeggen goed, maar sociale contacten mist ze steeds meer. ,,Volgende week zou ik eigenlijk in Amersfoort zijn, maar dat gaat niet door. Doordat je weet dat je er anders wél zou zijn, wordt het gemis erger. Voor de rest heb ik niet veel heimwee. Het klinkt gek, maar ik ben eraan gewend. Ik woon hier al zeven jaar hé.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Tijd voor ontspanning toen er nog geen sprake was van een lockdown. - Eigen foto

Dat doet Peters met haar vriend in een klein plattelandsdorpje genaamd Nieuwoudtville. In the middle of nowhere en op zo’n vier uur rijden ten noorden van Kaapstad. Ondanks dat Zuid-Afrika in lock-down zit, vreest men dat het ergste nog moet komen. Zo wordt de piek in september verwacht. Bang is de twintiger echter niet, al beseft ze wel dat de zorg in Zuid-Afrika heel anders is dan in Nederland. ,,Je moet hier niet in een staatsziekenhuis terecht komen”, zegt ze lachend. ,,De Zuid-Afrikanen zeggen dat je er zieker uitkomt dan dat je erin gaat. Privé-ziekenhuizen zijn daarentegen erg goed en daar maak ik aanspraak op door mijn zorgverzekering. Die ziekenhuizen zijn ongeveer hetzelfde als bij jullie in Nederland. Maar goed, we gaan er vanuit dat ik of mijn verloofde dat niet nodig heeft. We blijven thuis en letter in ons dorpje allemaal goed op elkaar.”

Ik mis Amersfoort soms echt wel. Vooral de fietscultuur. Of een Hema-worstZoals gezegd ligt dus ook haar onderneming even stil. Toch hoeft Peters zich niet te vervelen. Bij hen start momenteel het winterseizoen en zou het toch iets rustiger dan normaal zijn. Daarnaast ontvangt ‘Ja! Afrika Travel’ al aanvragen voor na de crisis. Ze brengt nu vooral tijd door op het platteland naast haar woning en wordt daarbij geholpen door haar verloofde. ,,Sinds januari zijn we verloofd en willen over een jaar of twee trouwen. Dan hebben mijn vrienden en familie ook de tijd om te sparen, want je komt natuurlijk niet naar Zuid-Afrika voor alleen een trouwerij. Of ik tijdens de lock-down niet op hem ben uitgekeken? Nee, zeker niet. Ik ben hier ontzettend gelukkig en ik leef mijn droom. Alleen, ja…ik mis Amersfoort soms echt wel. Vooral de fietscultuur die daar is. Of een Hema-worst. Daar zou ik echt zin in hebben…”

door Jeroen van der Veer

Dit was een premiumverhaal, exclusief voor abonnees van De Stad Amersfoort dat u de afgelopen weken mogelijk gemist heeft. Lees meer van dit soort verhalen en word lid: https://www.destadamersfoort.nl/abonnement/destadamersfoort-nl/bestellen

Het huis van het tweetal in Nieuwoudtville.
Met haar verloofde op het strand.
Een foto van toen ze nog les gaf.
De achtertuin van hun woning,
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie