Afbeelding
Politie.nl

Diverse partijen stellen schriftelijke vragen over politiegeweld

11 juni 2020 om 14:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT In elf verschillende steden worden dezelfde raadsvragen ingediend om te achterhalen hoeveel agenten voor de rechter zijn gekomen omdat zij geweld gebruiken tegen burgers. In Amersfoort hebben GroenLinks, Amersfoort2014 en D66 de krachten gebundeld en vragen ingediend. 

door Jeroen van der Veer

Bij het opstellen van de schriftelijke vragen werd er samengewerkt met Controle Alt Delete, een organisatie die zich inzet tegen buitenproportioneel politiegeweld en etnisch profileren. De burgemeesters worden gevraagd om cijfers ter beschikking te stellen over het aantal agenten dat voor de rechter kwam omdat zij geweld gebruikten tegen burgers. Ook vragen de politieke partijen hoe vaak er tegen de politie aangifte werd gedaan vanwege discriminatie door agenten.

De vragen worden gesteld in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Heerenveen, Leiden, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Volgens Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete is het onbekend hoeveel agenten in Nederland voor de rechter komen omdat zij geweld hebben gebruikt tegen burgers. ,,Dat is opvallend, want de nieuwe wet waar de Eerste Kamer zich nu over buigt, is er juist op gericht om de rechtspositie van agenten te verbeteren." 

De vragen zijn landelijk ingediend door partijen uit het gehele politieke spectrum zoals GroenLinks, DENK, D66, Partij van de Arbeid, Liberale Volkspartij Roermond en Forum voor Democratie Amsterdam. In Amersfoort wordt dit dus gedaan door GroenLinks, Amersfoort2014 en D66, bevestigen de politieke partij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie