Sander Steijger is maar wat trots dat zijn pagina in deze corona-tijd extra belangrijk kan zijn.
Sander Steijger is maar wat trots dat zijn pagina in deze corona-tijd extra belangrijk kan zijn. Jeroen van der Veer
Samen tijdens corona

Facebook-pagina door ruim 20.000 mensen gevolgd

14 juni 2020 om 07:30 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Zo'n zestig dingen worden er gemiddeld per dag aangeboden op de populaire Facebook-pagina van 'Gratis Afhalen Amersfoort' en dat is tijdens de corona-crisis nog meer geworden. De eigenaar Sander Steijger ziet met grote tevredenheid toe hoe de site zich ontwikkeld: ,,Juist in deze coronatijd hebben we meer voor elkaar over. Dat is mooi om te zien."

door Jeroen van der Veer

Op 12 augustus 2013 werd de Facebook-pagina aangemaakt. Vanaf dag één liep het storm en de aanmeldingen stroomden binnen. Niet alleen van mensen die wilden kijken wat er gratis werd aangeboden, maar ook spullen waren direct op de Facebook-pagina te vinden. Het concept is vrij simpel: mensen plaatsen hun spullen met foto erbij, Steijger keurt de 'advertentie' goed en de aangemelde personen kunnen dan aangeven dat ze een voorwerp willen ophalen.

GOEDKEURING ,,Kinderlijk eenvoudig, toch", zegt Steijger, die geen euro verdient met zijn pagina. ,,En daarom is het zo'n begrip geworden. Je kan elkaar helpen en daar heb ik het voor gedaan. Inmiddels zijn er ruim 20.000 mensen lid en daar ben ik erg trots op. Het is mooi dat je elkaar kunt helpen en dit terwijl ik eigenlijk niet eens zoveel hoef te doen."

De 45-jarige Steijger heeft de zin nog niet uitgesproken, of hij schiet al in de lach. ,,Oke, dat is niet helemaal waar. Zo'n zestig spullen worden er per dag aangeboden en ik bekijk deze eerst. Het gebeurt regelmatig dat mensen er toch geld voor vragen of iets willen ruilen. Dat laat ik dan niet toe. Ik wil enkel en alleen spullen op de pagina die mensen gratis kunnen ophalen. Dus ja, daar ben je wel even zoet mee...al kan dat vaak ook snel tussendoor even."

Het is mooi dat je elkaar kunt helpen en dit terwijl ik eigenlijk niet eens zoveel hoef te doen

KWALITEIT Voor de rest zijn het zijn leden die het 'werk' doen. Iemand biedt iets aan, personen die interesse hebben reageren erop en de plaatser kiest iemand uit die het mag komen ophalen. Een simpel concept, maar het blijkt figuurlijk goud waard. Zeker in deze corona-crisis, merkt Steijger. ,,Het kon twee kanten op gaan; of mensen zijn voorzichtiger met weggeven omdat ze het zelf goed kunnen gebruiken of men gunt elkaar wat meer. Dat laatste is het geval, is gebleken. Mooi om te zien." 

Het gaat hierbij om de meest gevarieerde spullen. Van fietsen tot aan meubels en van strijkplanken tot aan eten. ,,Echt alles komt voorbij. Wat het meest rare is? Oef, daar vraag je mij wat.
Ik kan zo snel niet iets bedenken. Wel verbaas ik mij regelmatig over de kwaliteit van de aangeboden spullen op de pagina. Dat zijn dingen waar je op Marktplaats echt nog wel wat geld voor krijgt."

Steijger gaat uit van de goedheid van de mens en geniet van de levendigheid op de pagina

En daar schuilt direct het gevaar, weet ook de Amersfoorter. Er kunnen mensen op de pagina zitten die zich aanmelden voor spullen om deze vervolgens door te verkopen. ,,Dat zou kunnen, dat weet ik niet. Maar goed, dat houd ik ook niet tegen. Ik probeer dat wel te monitoren en soms word ik ook getipt dat dit gebeurt. Dan verwijder en blokkeer ik die persoon direct."

Steijger gaat uit van de goedheid van de mens en geniet van de levendigheid op de pagina. ,,Ik verdien er geen cent aan, het kost mij redelijk wat tijd en toch geniet ik ervan. Dat komt doordat men elkaar écht kan helpen. Vooral in deze tijd vind ik dat belangrijk. Iedereen heeft het zwaar én toch zie je dat er meer berichten dan ooit worden geplaatst en ook dat het ledenaantal stijgt. Ik blijf dus nog wel even doorgaan met de pagina."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie