Ingrid kookt nu niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de buurtbewoners.
Ingrid kookt nu niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de buurtbewoners. BDUmedia
Samen tijdens corona

Ingrid kookt voor de buren: 'Eentje meer maakt ook niet uit’

13 juni 2020 om 07:30 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Toen Amersfoorter Ingrid zag dat door de coronacrisis het lastig werd voor buurtbewoners om boodschappen te doen, wilde ze graag iets voor hen betekenen. De grote vraag was alleen: 'hoe'. De inwoonster van Amersfoort-Zuid is gek op koken en maakt al snel iets teveel. Ze zocht contacten en in plaats van het eten weggooien, deelt ze het nu meer dan ooit met anderen. ,,Juist nu hebben we elkaar iets harder nodig."

door Jeroen van der Veer

Iemand zoals de Amersfoortse wenst eigenlijk iedereen zich in zijn buurt. Kan ze helpen; dan helpt ze. Via thuisgekookt.nl en via briefjes in de brievenbus van buurtgenoten bood ze al vaker eten voor anderen aan. Zo kookte ze onder meer al een tijdje een extra bordje voor haar overburen. ,,Ze zijn beiden in de tachtig en twee keer per week kook ik ook voor hen. Ze moeten wel gewoon eten wat de pot schaft hoor", lacht ze. ,,Zij hebben geen oven of een magnetron om het op te warmen, dus ik breng het eten kant en klaar."

NIET AFHANKELIJK Toen de coronacrisis uitbrak in ons land, zag ze dat haar buren het lastig vonden om boodschappen te doen. De kans op besmetting was - vooral bij kwetsbare ouderen - groot en Ingrid wilde iets voor hen doen. ,,Maar hoe doe je dat", blikt ze terug. ,,Want ze willen zeker niet dat ik speciaal voor hen op pad ga. Dus vroeg ik alleen of ik iets mee kon nemen als ik toch naar de winkel ging en sindsdien krijg ik keurig een lijstje. Mijn fietstassen zijn groot genoeg."

Eén van de personen die gebruik maakt van de bereidwilligheid van Ingrid is buurman Wim. ,,Het is heel fijn dat ze dat doet. We zijn normaal niet afhankelijk en kunnen het allemaal nog samen. Maar als er zo’n virus of een ziekte tussenkomt, is het toch lastig."

Gelukkig merkt hij ook dat mensen toch meer voor elkaar klaarstaan dan eerder en kreeg hij van meerdere kanten al hulp aangeboden. ,,Het loopt ook gewoon heel soepel, zo met Ingrid. Ze woont aan de overkant en we kennen elkaar al een hele tijd. Dat helpt natuurlijk."

KARMAPUNTEN Naast Wim maakt inmiddels ook de benedenbuurvrouw van Ingrid gebruik van haar diensten. Ingrid: ,,Ik vertelde haar dat ik toch al soep extra maakte voor mijn buren en eentje meer of minder maakt niet uit. Toen ze dat hoorde vond ze het goed. Ik kan mijn hobby uitoefenen en maak er ook nog iemand blij mee. Dat is toch niets bijzonders? Ze betalen gewoon de kostprijs en doen dit in verband met het coronavirus nu digitaal. Bovendien hoop ik dat wanneer ik ooit zelf hulp nodig heb, ik dat ook krijg. Het is dus ook een beetje voor mijn eigen karma", zegt ze met een grote glimlach.

AFSTAND BEWAREN Ook na de coronacrisis wil Ingrid doorgaan waarmee ze bezig is. Door deze lastige periode is men wel meer op elkaar gaan letten en Wim en Ingrid hopen dan ook beiden dat dit zo blijft, ook als iedereen weer druk-druk-druk is. ,,Zoals we nu meer naar elkaar omzien, soms juist door letterlijk met een boog om iemand heen te lopen. Eigenlijk zeg je daarmee nu juist: ik zie je en ik let op jou en mij."

Elkaar zien is toch de basis van ook wat meer naar elkaar uitkijken, zoals Ingrid doet met het koken voor anderen. ,,En als je die contacten al hebt, is het ook makkelijker om wanneer dat nodig is zelf extra hulp in te schakelen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie