Het gezelschap Le Nuove Musiche onder leiding van Krijn Koetsveld.
Het gezelschap Le Nuove Musiche onder leiding van Krijn Koetsveld. Hans Hijmering

Le Nuove Musiche zoekt sponsors voor groots opnameproject

8 juni 2020 om 09:38 Podiumkunsten

AMERSFOORT Het ensemble Le Nuove Musiche gaat onder leiding van Amersfoorter Krijn Koetsveld de drie bundels met geestelijke motetten van Claudio Monteverdi opnemen. De drie bundels Selva Morale e Spirituale zullen op meerdere cd’s worden opgenomen en online verkrijgbaar zijn. 

Ongeveer vijf jaar geleden begon Le Nuove Musiche met het opnemen van alle 202 madrigalen van Monteverdi. Briljant Classics maakte het mogelijk om deze wereldlijke werken van Monteverdi op te nemen. De investering in tijd en geld leverde lovende recensies op en al gauw ontstond de wens om ook de geestelijke werken van Monteverdi op te nemen. 

DRIE UUR MUZIEK Krijn Koetsveld ziet het als een grote uitdaging: ,,De Selva Morale e spirituale is ruim drie uur muziek van een grote afwisseling. Van eenstemmig met begeleiding van een enkel instrument, tot dubbelkorige schoonheid met concertante instrumentale stemmen. Wij hebben er zelfs samen met het instrumentenfonds een orgel voor laten bouwen , dat op 19 januari 2020 ten doop is gehouden.” 

CONCERTEN VERVALLEN De ruim drie uur durende muziek wordt in elf dagen opgenomen. Binnenkort beginnen de opnames al in de Hooglandse Martinuskerk. Na veel uren zelfstudie door de betrokken musici; zangers en instrumentalisten, volgde vierenveertig dagen repeteren om zo goed voorbereid te zijn. ,,De coronatijd heeft de loop van het project enigszins gewijzigd”, zegt de Amersfoortse zanger Bas Ramselaar. Hij is één van de vijf zangers van Le Nuove Musiche en zingt de baspartij. ,,Normaal gesproken zouden we eerst een reeks concerten verzorgen waarin de geestelijke muziek van Monteverdi zouden brengen. Daarna zouden de opnames volgen. De concerten vervallen nu en daarom hebben we ook voldoende tijd om nu te gaan opnemen”.

Ramselaar is onder de indruk van de grootsheid van Monteverdi. ,,Luister maar eens naar zijn beroemde Mariavespers waarin hij als componist een voor die tijd moderne voortrekkersrol vervulde. Ook schreef hij een zevenstemmige mis In ilo temepere waarin hij juist nog de oude Renaissance stijl nastreefde. Nadat de opname van Selva Morale ie spirituale in 2021 is voltooid, gaan we de genoemde beide andere werken ook opnemen.” 

20.000 EURO NODIG De totale kosten van het projekt beslaan zo’n 70.000 euro. Een deel wordt door platenmaatschappij Briljant Classics voor zijn rekening genomen en Le Nuove Musiche investeert ook uit eigen middelen. ,,Dan blijft er toch nog een tekort van 20.000 euro”, zegt Krijn Koetsveld. ,,Het zijn moeilijke tijden voor de cultuursector en het is daarom niet eenvoudig om het hoofd boven water te houden. De zangers en musici, die in deze periode een aanzienlijk deel van hun jaarsalaris bijeen zingen, spelen en dirigeren met het uitvoeren van de passies zijn zwaar getroffen. We hebben het opnameproject juist nu in versnelde vorm opgezet, omdat het een manier is om iets moois te doen, om wat te kunnen verdienen, en om ons klaar te maken met een prachtige opname voor de post-corona tijd. Wij hopen van harte dat het met steun gaat lukken."

Meer informatie op de website.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie