Danielle van Eldik.
Danielle van Eldik. PR

De Specialist: De verschillen tussen laser en IPL

2 januari 2020 om 10:00 Zakelijk

AMERSFOORT Ongewenst gezichts- en lichaamshaar, pigmentvlekken, couperose of rosacea zijn veel voorkomende klachten. In de loop der jaren is een breed scala aan behandelmethoden op de markt gekomen om deze klachten op te lossen.

Laser en Intense Pulsed Light (IPL) behandelingen zijn daar één van. Laser en IPL behandelingen worden vaak onterecht onder één noemer geplaatst, terwijl er een groot verschil is tussen de twee methodes. De enige overeenkomst is dat ze beide werken op basis van licht.

OVEREENKOMSTEN Zowel een laser als IPL richt zich op de chromoforen in de huid: hemoglobine (bloed), melanine (pigment) en water. Het licht wordt in de huid omgezet in warmte waardoor bepaalde structuren, zoals vaatjes en pigment, behandeld kunnen worden.

VERSCHILLEN Bij lasertherapie wordt één golflengte gebruikt, terwijl dit bij IPL meerdere golfengtes in een lichtbundel zijn. Door deze verschillende golflengtes is IPL minder specifiek, maar dit kan verholpen worden door middel van filters. Het ongewenste deel kan worden weg gefilterd, waarbij een ander deel versterkt kan worden. Hierdoor kan hetzelfde IPL apparaat gebruikt worden voor verschillende doeleinden zoals vaatafwijkingen, pigmentvlekken en ontharing.

Danielle van Eldik: ,,Heb je zelf vragen over je huid? Bel of mail ons dan voor een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek. Samen kijken we wat we voor jou kunnen betekenen."

Een laser is van zichzelf specifieker dan IPL en kan daardoor diep in de huid voor een hoge mate van warmte zorgen. Hierdoor kunnen dieper gelegen behandelindicaties, zoals littekens en rimpels, wel met een laser maar niet met IPL behandeld worden. Daarnaast is het met een laser ook mogelijk om donkere huidtypen te behandelen, omdat het pigment in de omliggende huid ontzien kan worden.

KENNIS Laser en IPL zijn risicovolle behandelingen. Als het niet goed uitgevoerd wordt, kan er schade aan de huid toegebracht worden. Werken met een laser en IPL apparaat vergt dus juiste kennis en ervaring. Tot op heden mag nog iedereen een laser of IPL apparaat aanschaffen en ermee werken. In de toekomst wordt dit zeer waarschijnlijk veranderd in de Wet BIG. Laser en IPL-behandelingen zullen dan onder de voorbehouden handelingen vallen. Wij huidtherapeuten hebben tijdens onze vierjarige HBO opleiding veel kennis en ervaring opgedaan en zijn goed opgeleid om met laser en IPL apparatuur te werken.

VERGOEDING Verschillende zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor laser- en lichtbehandelingen. Behandelingen in het gelaat worden veelal vergoed door de aanvullende verzekering. Informeer voor de volledige vergoeding en de voorwaarden altijd bij je zorgverzekeraar.

Huidtherapie Eemland is gecontracteerd met alle Nederlandse zorgverzekeraars en alle huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapie en het Kwaliteitsregister Paramedici (BIG geregistreerd onder artikel 34).

Huidtherapie Eemland Vestiging Schothorst
Garietstraat 203
3813 BL Amersfoort
Tel 033-2037030
Vestiging Vathorst
Wervershoofstraat 367
3826 EM Amersfoort

info@huidtherapie-eemland.nl
www.huidtherapie-eemland.nl

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie