Bij Samen voor Amersfoort hebben ze het roer omgegooid, ze kijken nu naar kleinere initiatieven.
Bij Samen voor Amersfoort hebben ze het roer omgegooid, ze kijken nu naar kleinere initiatieven. BDUmedia
Samen tijdens corona

Samen voor Amersfoort schakelt om en kijkt naar kleinere initiatieven

6 juni 2020 om 07:30 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT De inkt op de officiële oprichtingspapieren was nog nat, toen de coronacrisis uitbrak. Daardoor moest men bij Stichting Samen voor Amersfoort schakelen. Niet nadenken over het regelen van uitjes naar de Efteling, maar over kleinere initiatieven. ,,Een sjoelbak is voor mensen die het niet zo breed hebben nu net zoveel waard." Samen voor Amersfoort schakelt om in tijden van nood.

door Jeroen van der Veer 

Jarenlang werkte Adith van Vuuren bij Matchpoint Betrokken Ondernemen en was daar de koppeling tussen bedrijfsleven en het maatschappelijk veld. Toen daar eind 2019 een punt achter werd gezet, maakte ze samen met Saskia van Dijk een gedeeltelijke doorstart in een nieuwe Stichting: Samen voor Amersfoort. De coronacrisis belette hen echter te doen waar ze goed in zijn; groepen mensen aan elkaar verbinden om samen een bijdrage te leveren en van elkaar te leren. ,,We startten vanaf 18 maart en zijn direct gaan bedenken hoe we ons netwerk wél konden inzetten", aldus Van Vuuren.

SAMENWERKINGEN Hun hele netwerk, dat ze opbouwden bij onder andere Matchpoint, ontving wekelijks een corona-nieuwsbrief. Daarin plaatsen zij specifieke vragen van organisaties en plaatsen daarnaast wat vrijwilligers en initiatieven in de aanbieding hebben. Ze benaderen enerzijds hun netwerk van bedrijven die iets kunnen betekenen voor anderen en daarnaast gaan ze na wie behoefte heeft aan hulp, middelen of kennis.

,,Een kwetsbare jongere die nu niet naar de dagopvang kan, had het plan op om filmpjes te maken", glundert Van Vuren. ,,Daar kon hij wel wat hulp bij gebruiken en toen bleek de vader van iemand uit ons netwerk in een filmclub te zitten en hem wel op weg te willen helpen. Geweldig, toch?"
Er zijn tal van mooie samenwerkingen te benoemen. Zo gaf SKA kinderopvang vijftig tijdschriften en voetverzorgings-producten aan GGZ Centraal. Om cliënten, die nogal eenzaam zijn omdat ze niet naar de dagopvang kunnen, op te vrolijken.

BEHOEFTE Normaal gesproken zouden dit soort vraagstukken niet aan de orde zijn, maar de corona-crisis heeft een hoop veranderd. Bij Samen voor Amersfoort zetten ze nu kleinere vragen uit dan ooit. ,,Een fietsmaatje voor een jongen naar de opvang, waarmee hij ook zelfstandig leert fietsen en straks zelf naar de middelbare school kan. Een architect die de voedselbank adviseert over de inrichting met 1,5 meter, maar soms ook zo klein als een leesboek, hout voor bloembakken bij een zorginstelling, het ruilen van puzzels of een belletje. Daar is nu behoefte aan, en dat delen we dus."

VERDIEPING In een tijd waarin veel initiatieven worden gestart, is een platform waarop vraag en antwoord kunnen worden gedeeld waardevol, geven ook de partijen in het netwerk aan: ,,Platforms als Samen voor Amersfoort en Indebuurt033 zijn onmisbaar." Van Vuuren wil ook benadrukken: ,,We doen dit niet alleen. Er zijn heel veel partijen die mooie bijdragen leveren.”

Hierbij valt het Samen voor Amersfoort vooral op dat het hem zit in het kleine: ,,Ook wij zochten het eerder in grotere bijdragen, uitjes naar de Efteling of een dierenpark... maar het kan dus ook die sjoelbak zijn. We breiden ons spectrum uit."
Hun al grote netwerk is hiermee nog verder gegroeid, maar ook verdiept. ,,We waren altijd wel aanwezig bij de start van matches, maar het voelt nu alsof we nog dichter op de huid zitten. Heel direct bijdragen aan wat nu echt nodig is."

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie