Afbeelding
Ewerdt Heideman

Botanisch stoepkrijten in Amersfoort

29 mei 2020 om 17:24 Corona

AMERSFOORT ‘Botanisch stoepkrijten’ verovert de hele wereld via de sociale media, mede dankzij het coronavirus. Binnen enkele weken na de start in Engeland zijn plantenliefhebbers in allerlei landen bezig om trottoirs af te speuren, terwijl ze met stoepkrijt de namen naast stoepplantjes schrijven. Zo kunnen wandelaars heel gemakkelijk hun plantenkennis bijspijkeren. Donderdag 28 mei gingen Amersfoortse botanische stoepkrijters de binnenstad bekalken met plantennamen.

Hierbij volgen zij de beschreven floristische wandelroute van de recent gepubliceerde 'Stadsflora van de Lage Landen' van Amsterdams stadsecoloog Ton Denters. De route leidt onder andere langs de zeldzame Tripmadam en de typisch Amersfoortse - en uniek in Nederland - Muurleeuwenbek met roze én witte bloemen. De wandelroute - vanaf donderdag begeleid met stoepkrijt - laat de rijkdom zien van de stads- en muurflora van Amersfoort. Hopelijk inspireert dit natuurliefhebbers om ook naar de stoepplantjes in eigen buurt te kijken en zich te verwonderen over de biodiversiteit gewoon tussen de stoeptegels, in boomspiegels en op muurtjes.

In Nederland is stoepkrijten een legale bezigheid, maar in Engeland is dit officieel verboden en staat er een flinke boete op. Toch is de rage van ‘botanical chalking’ begonnen in Engeland en Frankrijk. Floristen uit andere landen hebben dit via de sociale media opgepikt en via Instagram, Twitter en Facebook infecteren zij weer nieuwe plantenliefhebbers.  

Video en foto door Ewerdt Heideman in samenwerking met Smulders Audiovisueel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie