Onderzoeker Remco Reiding op het Sovjet Ereveld.
Onderzoeker Remco Reiding op het Sovjet Ereveld. Jeroen Hendriks/Stichting Sovjet Ereveld

Twee soldaten Sovjet Ereveld na 75 jaar geïdentificeerd

27 mei 2020 om 09:25 Historie

AMERSFOORT Met geheime documenten uit een Russisch archief zijn twee soldaten geïdentificeerd die op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven liggen. Sinds de oorlog was hun identiteit onduidelijk.

Onderzoeker Remco Reiding, directeur van Stichting Sovjet Ereveld, vond de documenten in een regionaal archief. Aan de hand van de gegevens op deze documenten kon hij de identiteit vaststellen van twee soldaten, die al sinds de oorlog min of meer anoniem op het Sovjet Ereveld begraven liggen.

,,Het is fantastisch nieuws dat we eindelijk weten wie deze jongens zijn’’, zegt Reiding. ,,75 jaar na het einde van de oorlog kunnen we ze eindelijk een gezicht geven en hun families opsporen en informeren.’’

NOG VERMIST De soldaat ‘Aleks Chibalov’ blijkt in werkelijkheid Aleksandr Ivanovitsj Tsjebakov te zijn. En de soldaat ‘Isay Mineyew’ is positief geïdentificeerd als Isaj Jelizarovitsj Minejev. Formeel staan beiden nog als vermist te boek in de voormalige Sovjet-Unie, waar vele miljoenen soldaten niet meer terugkeerden van het front. Velen sneuvelden op het slagveld, miljoenen belandden – evenals Tsjebakov en Minejev – in de krijgsgevangenenkampen van de Duitse Wehrmacht.

Minejev werd op 20 mei 1942 krijgsgevangen genomen in de buurt van Charkov. Hij bracht bijna drie jaar door in krijgsgevangenschap. Door de ellendige omstandigheden en het zware werk liep hij tuberculose op, waaraan hij - na te zijn bevrijd door de Amerikanen - op 24 april 1945 stierf. Hij werd 42 jaar. Zijn vrouw Anna en hun zes kinderen kregen nooit te horen dat haar man gestorven was.

Tsjebakov viel in de omgeving van Belgorod op 15 juli 1943 levend in Duitse handen. Hij overleed ook aan tuberculose, op 2 juni 1945 in Senne. Zijn vrouw Jelena bleef alleen met de kinderen achter.
Hun families worden nu opgespoord in de provincie Sverdlovsk in de Oeral, zo’n 2500 kilometer ten oosten van Moskou.

DECENNIA STAATSGEHEIM Stichting Sovjet Ereveld is blij met de medewerking van instanties in de voormalige Sovjet-Unie. ,,Deze krijgsgevangenkaarten, die decennia lang staatsgeheim zijn geweest, vormen een belangrijke bron bij de identificatie van soldaten’’, zegt Reiding. ,,We zijn bijzonder blij dat de regionale afdelingen van de geheime dienst en regionale archieven deze cruciale documenten aan onze stichting beschikbaar stellen.’’

Op de krijgsgevangenenkaart van Minejev staan zelfs zijn foto en zijn vingerafdruk. ,,Zo komt het natuurlijk heel dicht bij’’, zegt Reiding. ,,Hij was lang niet meer dan een vreemde naam op een steen, maar nu hebben we er letterlijk een gezicht bij."

De krijgsgevangenekaart van Isaj Minejev, die jarenlang een Russisch staatsgeheim was.
De grafsteen van Isaj Jelizarovitsj Minejev.
Het Sovjet Ereveld.
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie