Afbeelding
FotoVanDenderen
Column

Eindelijk brugbediening!

27 mei 2020 om 11:00 Column

Wat heb ik het gemist, de gezellige gesprekjes met de Grote Koppel bewoners als ik fluitend langs de bootjes fiets om ze welkom te heten in de haven, uit te leggen hoe water, stroom en sanitair werkt. Bijna twee maanden mochten we niet draaien, werd de sporadische passant door de Rova binnengelaten. We zijn weer actief. Officieel gemeenteambtenaar bij Markt & Haven. Twijfelde geen moment toen ik het contract onder ogen kreeg. Gelijk getekend toen ik las dat ik 2.575,00 euro bruto per uur ging verdienen. Was natuurlijk een foutje, is netjes hersteld maar zo’n heerlijke vergissing is natuurlijk goud voor een columnist.

Terug naar de haven en zijn enthousiaste bewoners, bezoekers en dagjesmensen. Wordt weer gezwaaid, getoeterd. Veel voorbijgangers mistten mijn oranje fiets. Die was voor een servicebeurt bij Tim van de Fietstruck. Bootjes met gezinnen, oudere echtparen, nieuwkomers en buitenlandse toeristen hebben er ook enorm naar uitgekeken. Telefoontje van familie Van der Pol, ‘altijd lol met Van der Pol’, die blij reageert als ze hoort dat er plaats is voor hun twintig meter vaartuig en tijdens het passeren van de Kwekersbrug blij is mij (ons) weer in goede gezondheid aan te treffen.

Op balkons de bewoners die blij zijn met de opening van de haven en de gezelligheid die het met zich meebrengt. Collega’s Roel, Lourens en Kees stonden te popelen om weer aan de slag te gaan, waren die quarantaine ook helemaal zat. De Kwekersbrug is flink onder handen genomen, sluit nu geruisloos. Schilderijtjes bij ijsboer Vitelli blijven netjes op hun plaats, bolletje ijs blijft nu keurig op het hoorntje zitten, aquariumwater bij Eemzijde bewoner blijft rimpelloos. Bedieningspaneel is aangepast. Was voor uw stukkiesschrijver, tevens geknipte gast, effe wennen want het openen/sluiten gaat langzamer dan voorheen.

Toppie die versoepeling van enkele regels. Als de terrassen weer mondjesmaat open mogen met anderhalve meter opstelling, is het weer bijna ouderwets, kan er weer gelachen, gedronken, gegeten, sloepje varen kortom laat die zalige zonnige zomer maar komen. Waar ik ook maandenlang naar uitgekeken heb is om op pad te gaan met de camera. Maatje Peter heeft accessoires aangeschaft waarmee we op afstand mensen kunnen interviewen, nieuwe plopkappen en standaard om op statief te draaien. Ontlopen grote groepen mensen, proberen fysiek contact te vermijden. Zou zelf wel weer vrienden, bekenden willen knuffelen, handen schudden maar die vanzelfsprekende spontaniteit moet (tijdelijk?) uit mijn systeem worden gehaald. Ben eindelijk naar de kapper geweest, zie er twintig jaar jonger uit. De vlechtjes zijn ontrafeld, baard is getrimd, oorharen geschoren, wenkbrauwen die in mijn ogen prikten, zijn bijgewerkt. Had met kapster Natasja een dubbele afspraak gemaakt want zoveel grijze lokken had ze nog nooit gezien. Zelfs de tondeuse moest af en toe uit want hij werd roodgloeiend. Het resultaat mag erechter zijn, zie er weer oogverblindend uit!

Joop de Keijzer.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie