Rob Houtveen komt ondanks de corona-crisis dagelijks bij mensen over de vloer om ratten op te sporen.
Rob Houtveen komt ondanks de corona-crisis dagelijks bij mensen over de vloer om ratten op te sporen. BDUmedia
Samen tijdens corona

'Chef rat' denkt nog niet aan stoppen

29 mei 2020 om 07:30 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Niemand wil ratten in zijn woning en als ze er dan daadwerkelijk wel zijn, is daar altijd Rob Houtveen. De ongediertebestrijder uit Amersfoort komt - zeker in deze coronatijd - dagelijks in woningen om problemen met ratten te bestrijden. ,,Nu mensen meer thuis zijn, zien ze ook meer van die beesten."

door Jeroen van der Veer

Ze zijn groot, hebben een lange staart en zijn ook nog eens razendsnel. Voor veel mensen zijn ratten een nachtmerrie, laat staan als ze in je huis lopen. Toch is het verwijderen van ratten niet het enige wat gedaan moet worden, weet de 65-jarige Houtveen als geen ander. ,,Je moet kijken naar de oorzaak. Vaak komen ze ergens vandaan."

ZIELIG Na meerdere jobs te hebben gehad, kwam Houtveen in 1995 bij de gemeente werken en kwam 'ie per toeval bij de ongediertebestrijding terecht. Inmiddels is hij in dienst van de ROVA en wordt hij door de gemeente veelvuldig ingezet om problemen met ratten te verhelpen. Hij wordt dan ook wel eens gekscherend 'chef rat' genoemd en dat is niet zonder reden. ,,Ik heb in die ruim 30 jaar zoveel ratten gezien..."

Ongediertebestrijder Rob Houtveen (65) is drukker tijdens coronacrisis

Toch zijn huizeneigenaren die beesten liever kwijt dan rijk en daarom wordt Houtveen veelvuldig opgeroepen. Vooral in de wijken Leusderkwartier en De Berg is hij veel te vinden. Maar goed, dan wordt de Amersfoorter gebeld omdat er ratten zijn... maar dan? ,,Gif gebruiken doe ik zelden. Dat vind ik zielig", is hij duidelijk. ,,Vaak zet ik klemmen om ze te vangen, want dan zijn ze in één klap dood. Die beesten moeten niet lijden."

GEEN PLEISTERS Door de jaren heen heeft Houtveen veel ervaring opgedaan. Als er ratten op het plafond lopen, gaat hij juist onder de grond zoeken. ,,Een rat opsporen kan iedereen, maar je moet de oorzaak achterhalen. Zij komen altijd van onder en dus moet je daar zoeken. Negen van de tien keer zit er een gat in het riool waardoor ze komen."

Het gat dichten doet Houtveen niet, maar daarbij adviseert hij wel. Want natuurlijk is zijn werk ratten vangen, maar de adviserende rol vindt hij net zo mooi. ,,Juist dat stukje service bieden vind ik prachtig. Wat heeft iemand eraan als ik een rat vang, maar er een week later opnieuw zo'n beest via het riool naar binnenkomt? Volgens mij niets. Aan pleisters plakken doe ik niet. Het moet écht opgelost worden."

Toch merk je dat door de corona meer mensen thuiszitten en vaker een rat zien of horen. Vooral vanuit de wijken Vathorst en Nieuwland krijg ik nu ook vaker belletjes

PASSIE Geen probleem is voor de zestiger te gek en bang voor ratten is hij allerminst. Sowieso staat angst niet in het woordenboek van de Soesterkwartierder, al vindt hij de corona-crisis wel wat spannend. Zijn werk ging én gaat namelijk gewoon door en hij komt veelvuldig bij mensen over de vloer. ,,Gelukkig houdt de klant er ook rekening mee. Als we dat beiden blijven doen, kan er weinig gebeuren. Toch merk je dat door de corona meer mensen thuiszitten en vaker een rat zien of horen. Vooral vanuit de wijken Vathorst en Nieuwland krijg ik nu ook vaker belletjes. Die beesten komen vanuit het water naar de tuinen." 

Hij plaatst dan een voerbox waarin een klem zit en op die manier wordt het probleem opgelost. Voor Houtveen een routineklus, die hij nog lang hoopt uit te kunnen voeren. ,,In november van dit jaar moet ik met pensioen, maar het liefst blijf ik enkele dagen per week doorwerken. Hopelijk mag en kan dat van de ROVA. Ik vind het werk nog veel te leuk en wil mijn kennis graag inzetten om de mensen te helpen. Ratten vangen is toch mijn passie geworden én als ik daarbij ook nog eens mensen kan helpen... Gelukkiger kan je mij niet maken."

(Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van, en in samenwerking met, de gemeente Amersfoort.)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie