Koen Hooft van Gooi & Eemland VvE Beheer en Advies.
Koen Hooft van Gooi & Eemland VvE Beheer en Advies. PR
Advertorial

De Specialist: Corona: noodwetgeving voor VvE's

27 mei 2020 om 15:00 Zakelijk

AMERSFOORT De coronacrisis heeft voor iedereen gevolgen. Ook besturen van VvE’s (vereniging van eigenaren) lopen tegen praktische problemen aan. Koen Hooft van Gooi & Eemland VvE Beheer en Advies zet een aantal maatregelen op een rij.

,,VvE’s zijn verplicht om een jaarrekening en begroting vast te stellen, maar krijgen dankzij speciale noodwetgeving de mogelijkheid om dit vaststellen met maximaal zes maanden uit te stellen. Die noodwetgeving creëert bovendien de mogelijkheid om online te vergaderen en besluiten te nemen. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden.”

MODELREGLEMENT De noodwetgeving is volgens Hooft snel geformuleerd zodat VvE’s ook gedurende de corona-crisis blijven functioneren. Hij verduidelijkt: ,,Bij VvE’s lijkt de dagelijkse gang van zaken gewoon door te gaan, maar dat is lang niet altijd het geval. De gevolgen van de huidige crisis zijn groot als verenigingen niet in vergadering bijeen kunnen komen. De besluitvorming buiten de vergadering verloopt veelal moeizaam, en het is nauwelijks mogelijk om de jaarrekening en de begroting van de VvE binnen de in het modelreglement gestelde termijn vast te stellen. Deze noodwetgeving is de oplossing voor de belemmeringen die VvE’s door het coronavirus in hun functioneren ervaren. Afhankelijk van het van toepassing zijnde modelreglement van splitsing moet de jaarrekening binnen vijf of zes maanden na afloop van het boekjaar voorgelegd of vastgesteld worden door de leden en dat geldt ook voor de begroting.”

De gevolgen van de huidige crisis zijn groot als verenigingen niet in vergadering bijeen kunnen komen

ONDUIDELIJK Aan het vaststellen van de jaarrekening en begrotingen hangen vervolgbesluiten die goedkeuring van de VvE vragen. Dat wordt lastig wanneer deze niet in vergadering bijeen kan komen legt Hooft uit. ,,Vervolgbesluiten, zoals de décharge van het bestuur, onderhoud, het definitief vaststellen van de bijdragen voor de eigenaars en het vaststellen van de begroting voor het lopende jaar, dat zijn besluiten die de financiële continuïteit van de VvE raken. Nu de VvE niet bijeen mag komen en het onbekend is hoelang deze situatie nog aanhoudt, is het onduidelijk of aan deze verplichting uit het reglement kan worden voldaan."

,,In de noodwetgeving is daarom opgenomen dat de termijn voor het vaststellen van de jaarrekening in VvE’s wordt verlengd met maximaal zes maanden. Door de noodwetgeving is het ook mogelijk om digitaal en/of door middel van een videoverbinding te vergaderen, dan mogen er ook besluiten genomen worden. Om rechtsgeldige besluiten te kunnen nemen zijn er wel strikte voorwaarden. Namelijk dat een lid identificeerbaar is, de vergadering live kan volgen en daadwerkelijk kan stemmen.”

Voor meer informatie en advies:
Koen Hooft Gooi & Eemland
VvE beheer en advies
info@gooieemland-vvebeheer.nl
Tel. 035-6023113.

Peter Beijer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie