Mik Borsten (l) en Jaap Hengeveld (r) van Run033.com zien wel mogelijkheden voor hardloopevenementen.
Mik Borsten (l) en Jaap Hengeveld (r) van Run033.com zien wel mogelijkheden voor hardloopevenementen. M.Boss

Hardloopevenementen zoeken naar andere vormen

28 mei 2020 om 07:30 Overig

AMERSFOORT Het organiseren van sportevenementen is pas weer mogelijk vanaf 1 september. Vanaf half maart zijn hardloopwedstrijden uitgesteld of zelfs helemaal afgelast. Zo heeft de organisatie van de Marathon Amersfoort begin deze maand laten weten dat verplaatsen naar het najaar niet mogelijk is. 

,,Gezien de omvang van ons evenement en de volle evenementenagenda van Amersfoort is een tiende editie dit jaar helaas niet mogelijk”, zegt Jaap Hengeveld namens de organiserende stichting. Het grootste sportevenement van Amersfoort is verzet naar zondag 13 juni 2021. Toch zijn er volgens Hengeveld na 1 september wel wat lichtpuntjes te zien op de kalender: ,,Mensen snakken ernaar om weer samen te sporten. We zien dat hardloopevenementen nieuwe vormen vinden om samen sporten toch weer enigszins mogelijk te maken.”

EERLIJKE TUSSENSTAND Sinds een aantal jaren houdt hij samen met Martijn Broekman en sportorganisator en trainer Mik Borsten nauwgezet de hardloopkalender op de site RUN033.com bij. ,,Alle hardloopevenementen van de regio 033 vermelden we in de agenda op onze site”, zegt Mik Borsten. ,,We houden een eerlijke tussenstand bij van alle deelnemers. De winnaars worden door ons jaarlijks in november gehuldigd op het Amersfoort Sportgala in Theater Flint.”

Ik zie wel mogelijkheden voor evenementen met een zogenaamde tijdritstart

Het online platform Run033.com is een idee van de Amersfoortse sportwethouder Hans Buijtelaar, met als doel de loopsport in de regio bekender te maken. ,,Een hardloopwedstijd of triatlon met een massale start zal dit jaar echt nog niet worden toegestaan”, zegt Borsten. ,,Ik zie wel mogelijkheden voor evenementen met een zogenaamde ‘tijdritstart’. Je laat elke twintig of dertig seconden een deelnemer starten. Het aardige is dat je de definitieve uitslag pas bekend kunt maken als álle deelnemers zijn gefinisht. De Holland Extreme Triatlon die ik op 12 september zelf organiseer, start dit jaar niet in Amerena maar in de Laak, in open water dus. Elke minuut start een deelnemer voor zijn of haar 3,8 kilometer zwemmen, 180 op de ATB en vervolgens een marathon van 42 kilometer. Zo kan het wel.”

Vanaf 1 september staan op de agenda nog een aantal loopevenementen vermeld die niet zijn afgelast of uitgesteld. Het spits wordt afgebeten met Holland Extreme Triatlon die op 12 september plaatsvindt. In dezelfde maand staat het sportevenement de Obstaclerun gepland en op 27 september de Vathorstrun. In oktober staan de Arkervaartloop in Nijkerk en de Vlasakkerloop van AV Triathlon nog op de agenda.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie