Afbeelding
Rapid prototyping

Wat is rapid prototyping en wat kun je ermee maken?

26 mei 2020 om 11:49 Partnercontent

Binnen de printindustrie zijn er constant nieuwe ontwikkeling. Eén van de nieuwste technieken is het zogenoemde rapid prototyping. Hiermee kun je in principe de ontwerpen die je digitaal hebt gecreëerd omzetten tot een echt product. Dit kan voor kunstenaars en ontwerpers dus erg nuttig zijn. Hun concepten kunnen dan met alle details omgezet worden tot een object. Bovendien kunnen ze dan ook op een eenvoudige wijze gereproduceerd worden. Bij rapid prototyping heb je bovendien een aantal handige mogelijkheden. Toch zul je hiervoor wel een aantal benodigdheden moeten kopen, zoals bijvoorbeeld een 3D printer.

Wat is rapid prototyping?

Rapid prototyping is dus eigenlijk het omzetten van digitale ontwerpen naar echte objecten. Hierbij is het de bedoeling om zowel snel als doelmatig het juiste product te creëren. Dit moet ervoor zorgen dat de modellen op een handige wijze gerealiseerd kunnen worden in de werkelijkheid. Een groot voordeel hiervan is dat het veel minder tijd gaat kosten, wat eigenlijk binnen alle industrieën geldt. Hierdoor kunnen over het algemeen alle ontwerpers niet alleen veel tijd besparen, maar ook zeker geld. Rapid prototyping zorgt er namelijk voor dat hun ontwerpen in een mum van tijd gemaakt worden. Bovendien kan het juiste prototype dan ook nog gekopieerd worden, met natuurlijk alle details.

Wat is nodig voor rapid prototyping?

Als je ook gebruik wilt maken van rapid prototyping dan zul je onder meer een 3D printer nodig hebben, zoals al eerder is vermeld. Met een driedimensionale printer kun je de prototypes realiseren uit de modellen. Zo’n 3D printer zorgt er dus voor dat de ontwerpen van je computer in het echt worden gemaakt, terwijl dit bovendien niet al te veel tijd kost. De printer creëert namelijk het model tot op exacte nauwkeurigheid, wat ook het geval zal zijn als je het object gaat reproduceren. Hierbij zal er geen afval gemaakt worden aangezien de 3D printer alleen het digitale product gemaakt.

Hoe werkt een 3D printer?

Een 3D printer is opgebouwd uit een printplaat. Zo’n plaat kan op en neer bewegen. Ook maakt de machine gebruik van maar liefst drie motoren. Twee van deze motoren zorgen voor de horizontale beweging van de spuitkop. Hierbij zal één de X richting verzorgen, terwijl de ander natuurlijk verantwoordelijk is voor de Y richting. De laatste motor in een printer zorgt ervoor dat de printplaat op en neer kan bewegen. Met deze drie motoren heb je dus de drie dimensionale beweging van het apparaat te pakken. Daarnaast zit er ook nog een vierde motor in, dit regelt de aanvoer van het materiaal. Op deze manier zal de exacte hoeveelheid worden geplaatst in de 3D printer. Met behulp van de printplaat die daalt en de printkop die beweegt in twee dimensies kan de juiste hoeveelheid van het materiaal op de goede plek aangebracht worden.

Wat zijn de mogelijkheden van rapid prototyping?

Net zoals bij het CNC frezen zijn de mogelijkheden bij het rapid prototyping ook eindeloos. Allerlei verschillende modellen kunnen gerealiseerd worden met behulp van een 3D printer, hierbij maakt de vorm van het ontwerp eigenlijk niet uit. Ook kan het door verscheidene beroepen gebruikt worden. Zo is rapid prototyping ideaal voor een architect, maar ook een kunstenaar kan veelvuldig gebruikt worden van deze nieuwe techniek. Als er in je industrie een realisatie van een model van belang is, dan kun je dus zeker gebruik maken van een 3D printer. Met behulp van dit apparaat zul je erg snel een complex ontwerp kunnen creëren. Bovendien heb je hiervoor geen grote voorraad nodig. Je kunt dus ook nog eenvoudig het prototype kopiëren, wat zeker nuttig kan zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie