De Danswerkplaats met de nieuwe Junckers dansvloer
De Danswerkplaats met de nieuwe Junckers dansvloer Karin Venverloo

Dansscholen willen open en hekelen onduidelijkheid in corona voorschriften

25 mei 2020 om 14:59 Kunst Deel je nieuws

Dansscholen willen zo snel mogelijk de deuren open. Door het Covid-19 virus ligt de danssector stil en is er nog geen zicht op heropening. Ook het culturele centrum “De Danswerkplaats” in Amersfoort wacht met spanning tot de overheid reageert op het door de sector aangeboden protocol. Noodgedwongen is vanaf 1 juni tot het moment van goedgekeuring, de zaal beschikbaar voor sectoren die voor hun activiteiten meer ruimte nodig hebben dan hun eigen locatie toestaat, zoals coaching of vergaderingen.

Sinds half maart wordt er niet meer gedanst in De Danswerkplaats in De Nieuwe Stad in Amersfoort en bij alle andere dansstudio's, culturele centra, stijldansscholen, buurtcentra, sportscholen in Amersfoort. De situatie is onduidelijk. Vallen ze onder sport of cultuur? Ze worden niet expliciet genoemd in het overzicht van versoepelingen die de overheid doorvoert. Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni met dertig mensen dansen in de zaal. Valt dans onder sport, dan is dit tot 1 september niet mogelijk. Karin Venverloo, eigenaresse van De Danswerkplaats zegt niet te weten wat van toepassing is. 

“We willen snel groen licht om dansdocenten toe te laten. Voor de vele partnerdansen die in de zaal gegeven worden moet dat ook met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner mogen. Als het RIVM zelfs seks in coronatijd bespreekbaar maakt, dan moet het dansen met dezelfde danspartner toch ook geen probleem zijn?”

Extra zuur voor haar is de investering die ze net voor de crisis heeft gedaan in een prachtige officiële Junckers dansvloer. De Danswerkplaats is de vaste danslocatie voor Salsa, Argentijnse Tango, Lindyhop, Peuterdans en Kleuterballet, 5-ritmes, Dansjevrij en na de zomer ook Qi-gong. 

“Dansen is belangrijk”, stelt Karin. “Nu er meer aandacht is voor een gezondere leefstijl met meer beweging neemt de belangstelling voor dansen alleen maar toe. Want naast een fysieke inspanning spreekt het ook de hersenen aan (door de interactie tussen muziek en beweging) en het is een sociale activiteit. Daarnaast zijn alle partnerdansen een manier om te verbinden, om tot een connectie te komen en te omhelzen”.

Mocht 1 juni nog te vroeg zijn voor dansen, dan biedt Karin de zaal aan voor coaching, vergaderingen en sessies met maximaal 30 mensen. Met de 130m2 ruimte en de enorme hoogte is in deze zaal makkelijk afstand te houden voor groepen die nu op de eigen locatie niet uit de voeten kunnen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie