De 22-jarige Hicham belt wekelijks met meneer De Kramer: 'Draag bij waar je kan'.
De 22-jarige Hicham belt wekelijks met meneer De Kramer: 'Draag bij waar je kan'. BDUmedia
Samen tijdens corona

Sociaal op Afstand koppelt stadsgenoten voor luisterend oor

24 mei 2020 om 07:30 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Op de computer spelletjes spelen en wat series op televisie kijken, maar verder? De dagen van meneer De Kramer (74) waren eigenlijk vrijwel elke dag hetzelfde, tot hij in contact kwam met de 22-jarige Hicham. Via het project Sociaal op Afstand worden stadsgenoten aan elkaar gekoppeld om op die manier de corona-crisis wat draaglijker te maken.

Jeroen van der Veer

Door een samenwerking van Amersfoortse partijen spreekt De Kramer nu wekelijks met Hicham. Het zijn contactmomentjes die de dag breken. De wijkverpleegkundige van meneer De Kramer bracht hem in contact met Indebuurt033, die hem via via wisten te koppelen aan het project Sociaal op Afstand. ,,Weet je, je zit thuis en kan eigenlijk nergens heen”, aldus De Kramer. ,,Ik kijk nu alweer uit naar ons volgende gesprek. Ik leef er echt van op.”

GEHEUGEN OPFRISSEN Ondanks dat De Kramer en Hicham nog maar een paar keer contact hebben gehad, zijn er al mooie momenten ontstaan. ,,We praten echt over alles”, aldus de 22-jarige. ,,Over wat we doen en wat we belangrijk vinden in het leven. We zien hoe de tijden zijn veranderd, wat we nu normaal vinden en hoe dat vroeger was. De heer De Kramer vertelt over zijn leven, maar hij stelt mij ook vragen. Ik breng ook dingen van mezelf in.”

Dat de belangstelling van twee kanten komt is ook voor De Kramer van belang. ,,Zo’n jong iemand aan de lijn frist mijn geheugen op. Ik vind het dan fijn als ik ook iets terug kan doen in zo’n gesprek.”

Het project Sociaal op Afstand is door toedoen van de coronacrisis in één week uit de grond gestampt

GESPREK OP AFSTAND Het project Sociaal op Afstand is door toedoen van de coronacrisis in één week uit de grond gestampt. Vooral door het keiharde werk van de twaalf studenten van ‘SocialGroundBreakers’, een maatschappelijk project dat op verzoek van projecthuis Madiba is opgericht. ,,We zouden dat in mei gaan lanceren, maar toen kwam het coronavirus en konden we alles in de vrieskist zetten”, vertelt initiatiefnemer Mondir. ,,Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, pakten de studenten het op als een kans.”

De studenten zetten de schouders eronder om na te gaan waar tijdens de intelligente lockdown juist behoefte aan is. Al snel kwamen ze tot twee onderwerpen; hulp bij schoolwerk voor kinderen van wie de ouders dat niet of moeilijk kunnen bieden én contact met ouderen die door de lockdown alleen thuis zitten. Op die manier is Sociaal op Afstand ontstaan; gesprekken op afstand voor jongeren én ouderen.”

Het verbaasde mij dat een jong iemand zomaar klaarstaat voor een wildvreemde

VERVOLG Ook als de coronamaatregelen versoepeld worden, willen ze deze gesprekken blijven aanbieden. ,,Je bereikt meer mensen en biedt een laagdrempelige instap om in contact te komen”, aldus Mondir. De Kramer juicht dit direct toe. ,,Het verbaasde mij dat een jong iemand zomaar klaarstaat voor een wildvreemde. Je hoort zo vaak over de ellende die jongeren veroorzaken. Dan is dit toch prachtig?”

Hicham vindt het niet meer dan normaal. Zo is hij altijd iemand geweest die iets voor de samenleving wil doen en hij hoopt dat meerderen volgen. ,,Draag bij waar je kan. Alleen of met samen met anderen. Maar nu wel op afstand natuurlijk.”

AANMELDEN Lijkt het u ook wel iets om af en toe een mooi gesprek te hebben met een student of young professional? Meld u dan vrijblijvend aan op www.sociaalopafstand.nl of neem contact op met www.indebuurt033.nl.

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van, en in samenwerking met, de gemeente Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie