Hollandsch Maatje bedenkt verhalen bij Amersfoorts nieuws: 'Hoe zou het zijn om Van Oldenbarnevelt te vervangen voor deze kabouter?'
Hollandsch Maatje bedenkt verhalen bij Amersfoorts nieuws: 'Hoe zou het zijn om Van Oldenbarnevelt te vervangen voor deze kabouter?' hollandschmaatje.nl

Hollandsch Maatje maakte al nepnieuws ver voordat het 'hot' was

15 mei 2020 om 10:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Met koppen als 'Van Oldenbarnevelt naar kabouter Buttplug' en 'Lange Jan wordt lange Jantine' maakt website Hollandsch Maatje de Amersfoortse tongen los. Maar wie echt dacht dat we de Onze Lieve Vrouwetoren binnenkort omdopen, komt bedrogen uit.

Kunstenaar Ron Jagers zit achter het initiatief dat bestaat uit een website en bijbehorende Facebookpagina, waarop de inhoud wordt omschreven als 'Het échte nieuws uit Amersfoort'. Jagers komt eerder in het nieuws met zijn initiatief 'de stille fanfare' en als oprichter van de Prins Bernhard fanclub. Hollandsch Maatje lijkt zijn nieuwste initiatief, maar dat blijkt toch even anders te liggen. ,,Ik ben in 1995 al begonnen met Hollandsch Maatje. Toen nog in drukwerk want er was toen nog niet tot nauwelijks internet", aldus Jagers.

Dit was een premiumverhaal, exclusief voor abonnees van De Stad Amersfoort. Lees meer van dit soort verhalen en word lid: https://www.destadamersfoort.nl/abonnement/destadamersfoort-nl/bestellen

De krant verschijnt in die tijd periodiek en wordt verspreid via de kroegen. Jagers en zijn team van schrijvers balanceren op het scherpst van de snede wat waarheid betreft. Is het verhaal dat je leest echt, of verzonnen? En dat gebeurt allemaal al ver voor de tijd dat 'nepnieuws' een bekend begrip is. ,,In de beginperiode waren we president Trump ver vooruit. Wij waren al bezig met het maken van berichten waarover mensen gaan twijfelen," aldus Jagers, ,,Ik weet nog dat we vroeger in de krant een keer een bericht hadden over een agressieve parkiet. Toen had ik in de krant een lijmstrip met zaadjes gemaakt om in de tuin te leggen om de parkiet te vangen. Volstrekt flauwekul natuurlijk, maar toen waren er al mensen die daar intrapten."

De ironie dreigt te verdwijnen omdat alles serieus genomen wordt TIJDSGEEST Drukwerk is kostbaar en de krant stopt na verloop van tijd, maar met alle technologische ontwikkelingen lijkt een doorstart niet meer dan logisch. Jagers: ,,Ik ben blij met de techniek. Ik heb nu meer mogelijkheden om dingen te doen. Kijk naar Facebook, dankzij advertenties hebben we een groter bereik." En dus is Hollandsch Maatje terug én actueler dan ooit. ,,Ik wilde iets doen dat past bij de tijdsgeest. De ironie dreigt te verdwijnen omdat alles serieus genomen wordt. Het wordt tijd om dit nieuw leven in te blazen."

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).

 

Sindsdien verschijnen er regelmatig artikelen op de website. Bijvoorbeeld een verhaal met de kop 'KaDeWe komt naar Amersfoort!'. In het artikel staat dat het Duitse warenhuis KaDeWe naar Amersfoort komt, met een wel heel speciaal concept: het gebouw waar tot voor kort Hudsons Bay gevestigd was, zou van top tot teen worden omgebouwd tot één groot voedselpaleis. Amersfoort zou een 'proeftuin' worden voor KaDeWe en op termijn zouden ze overwegen om ook uit te breiden naar andere Nederlandse steden. ,,Als je er even voor gaat zitten en je voorstelt hoe groot de V&D was, dan kun je bedenken dat het hele gebouw volgooien met eten niet gaat werken. Die gedachte is misschien wel aantrekkelijk, maar het is feitelijk niet mogelijk. Neem Amicitia, de koopgoot met al die eettenten, dat initiatief is ook failliet gegaan."

We doen een beroep op het kritisch denkvermogen van de lezers RECORDS GEBROKEN Toch zijn er mensen die het voor waar aannemen, iets dat er een beetje bij hoort volgens de initiatiefnemer. ,,We doen een beroep op het kritisch denkvermogen van de lezer. Als de lezer dat niet heeft, dan stinken ze erin." Het bericht van het Duitse warenhuis breekt alle records: binnen drie dagen heeft Hollandsch Maatje vierduizend unieke bezoekers getrokken.

Jagers en zijn team schrijvers willen wel een boodschap meegeven. ,,Je kunt humor maken vanwege de humor, maar ik zit zelf meer in de richting van ironie. Dat is ook vaak grappig, maar gelijktijdig een preek die zegt 'hé jongens, let even op en doe eens normaal'."

Inspiratie voor nieuwe artikelen is er voorlopig genoeg. ,,Je leest de krant, kijkt wat er in de stad gebeurt en naar aanleiding daarvan maak je een bericht. Ik heb nog een heel lijstje dingen liggen waarvan ik denk dat het nog leuk is." Hoe Hollandsch Maatje zich de komende tijd gaat ontwikkelen, zal moeten blijken. Er wordt al gekeken naar mogelijkheden om de 'nieuwtjes' ook offline beschikbaar te maken. Zo gaat de eerste krant in tijden binnenkort weer naar, jawel, een echte drukker.

DASSEN VAN BUIJTELAAR En de kunstenaar is hard bezig om Hollandsch Maatje in het Amersfoortse straatbeeld te laten zien. Jagers: ,,We hebben onlangs een artikel geplaatst over de dassen van Buijtelaar. Ik ben nu bezig om de grote stropdassenshow te organiseren, zodat we het niet alleen als bericht op internet hebben maar ook een locatie in de binnenstad waar de stropdassen te bekijken zijn. Daarvoor moet ik wel eerst nog een hoop stropdassen hebben."

Door Charella Hulsbosch

 

Dit was een premiumverhaal, exclusief voor abonnees van De Stad Amersfoort. Lees meer van dit soort verhalen en word lid: https://www.destadamersfoort.nl/abonnement/destadamersfoort-nl/bestellen

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie