Sieger van Looijengoed.
Sieger van Looijengoed. BDU Media
Advertorial

De specialist: 'Corona-angst is geen ziekte'

13 mei 2020 om 15:10 Zakelijk

AMERSFOORT Het ziekteverzuim was in het eerste kwartaal van 2020 met 5,2% het hoogst in zeventien jaar tijd. ‘Gewoon’ ziek, besmet met corona of bang dat te raken. Wie meldt u ziek? Wat doet u met re-integrerende collega’s als er geen werk is? In tijden van een mondiale pandemie lijkt het voor de hand liggend dat het ziekteverzuim oploopt in uw bedrijf. Toch hebben werkgevers een aantal opties om regie te houden op verzuim.

Tip 1: Meld niet te snel ziek
Er is een flink aantal situaties denkbaar waarin ziekmelden niet nodig is. Uw werknemer:
- kan niet naar het werk komen door de overheidsmaatregelen;
- is besmet (geweest) met het coronavirus maar niet ziek;
- heeft klachten maar niet zodanig dat die beperken om het werk uit te voeren;
- behoort tot een hoge risicogroep maar is niet ziek;
- is door de GGD in quarantaine geplaatst maar zelf niet ziek.

Wanneer dan wél ziekmelden? Vooral als uw werknemer de per contract afgesproken werkzaamheden niet kan uitvoeren door ziekte. Of uw werknemer het coronavirus heeft, staat hier los van.

Tip 2: Maak afspraken bij ‘corona-angst’
Stel, uw werknemer is bang om besmet te raken. Hij of zij mag hierdoor niet zelf besluiten thuis te blijven. Maak samen afspraken, bijvoorbeeld over aanpassing van de werkplek of het opnemen van vakantie-uren. Blijft iemand toch thuis? Dan spreekt u hem officieel, schriftelijk aan. Betrek altijd een HR-adviseur om misstappen te voorkomen.

Tip 3: Maak afspraken over verzorgen ziek gezinslid
Ook een ziek gezinslid is geen reden om thuis te blijven. Uw werknemer kan eventueel de Zorgverlofregeling aanspreken. Kortdurend zorgverlof kan maximaal 2 keer het aantal werkuren per week binnen een jaar. Uw werknemer krijgt dan minimaal 70% loon doorbetaald. Het moet wel gaan om ‘noodzakelijke zorg’.

Tip 4: Voorkom dat verzuim oploopt en houd contact
Meldt een werknemer zich ziek? Beoordeel samen met uw arbodienst of dit verzuim is. Mogelijk valt de melding onder een andere verlofregeling. Blijf verder nauw in contact met werknemers die ziek thuis zitten. Plan op geregelde momenten een belafspraak en bespreek hoe het gaat.

Tip 5: Houd re-integratietrajecten gaande
Heeft uw bedrijfsarts geadviseerd dat een collega (deels) moet re-integreren? Dat moet gewoon doorgaan, ook als er nu te weinig werk is. Leg schriftelijk vast dat er niet genoeg werk is zodat u later aan het UWV kunt onderbouwen waarom de re-integratie stagneerde. Zodra het kan, pakt uw werknemer weer werkzaamheden op voor het aantal uren die op dat moment van toepassing zijn.

Heeft u een andere vraag over corona & verzuim? Kijk op www.szamen.nl/artikelen voor alle veelgestelde vragen.

SZamen
Laan 1914 41
3818 EX Amersfoort
Tel 033-2859242/06-54928798
Sieger@szamen.nlwww.szamen.nl

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie