De medewerkers van EdLoket lezen brieven en beleidsstukken en geven tips zodat iedereen de stukken kan begrijpen.
De medewerkers van EdLoket lezen brieven en beleidsstukken en geven tips zodat iedereen de stukken kan begrijpen. Ineke Oostveen
Samen tijdens corona

EdLoket ontplooit nieuwe talenten

15 mei 2020 om 07:30 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Het is door de coronacrisis niet eenvoudig om het werk voort te zetten, maar bij EdLoket maken ze er het beste van. Bij deze organisatie werken mensen met een licht verstandelijke beperking een aantal dagen per week aan het begrijpelijk maken van teksten. Een vorm van dagbesteding, maar voor de meesten is het vooral gewoon werk.

door Jeroen van der Veer

In 2016 bedachten cliënten van Amerpoort met elkaar EdLoket. De medewerkers van EdLoket lezen brieven en beleidsstukken en geven tips aan de opdrachtgevers, zodat iedereen die stukken kan begrijpen. Maar nu, door de coronacrisis, werkt vrijwel iedereen van EdLoket thuis en kunnen zij veel van hun gewone opdrachten niet doen.

CONTACT ,,Ik mis mijn collega’s wel hoor”, zegt Jason. ,,Nu videobellen we wel twee keer in de week en soms tussendoor voor de gezelligheid…maar dat is minder leuk dan normaal.”

,,Het grote doel is contact houden”, duidt collega/coach Jacqueline. ,,Dus videobellen ze een paar keer per week. Voor sommigen een hele overwinning. Jason had vanwege zijn autisme nooit een smartphone. Veel te veel prikkels en afleiding. Maar nu dat dé manier is om contact te houden, leent hij de mobiel van zijn moeder en ontdekt hij hoe hij er goed mee om kan gaan.”
,,Ik vind dit leuker dan gewoon bellen”, glundert Jason. ,,Ik ben nu ook met mijn vader aan het videobellen.”

BEZIG BLIJVEN Ook voor na de coronatijd zien ze mooie kansen om vaker videobellen te gebruiken voor contact met anderen. ,,Bijvoorbeeld als ze gewoon even willen overleggen hoe gaat het, waar we met z'n allen tegenaan lopen, dat soort dingen", denkt Anouk hardop. ,,Of je kan op deze manier toch meedoen als je er een keer niet bij kunt zijn. Door deze periode leer je ook weer dat er meer kan dan je denkt."

Ik heb geleerd dat het niet gewoon is om te kunnen doen wat je wilt. Als de crisis voorbij is ga ik er extra van genieten

Naast contact houden, zochten ze ook samen naar manieren om nuttig bezig te blijven. Medewerker Eline maakt bijvoorbeeld iedere week werkbladen voor haar collega’s. ,,Zo heeft iedereen leuke opdrachten", vertelt ze trots. ,,Zoals taalopdrachten, een rebus, een kruiswoordpuzzel of de opdracht 'maak je eigen stripverhaal'. Hierdoor kunnen ze de hersens blijven trainen en lekker bezig blijven nu het rustig is met opdrachten.”

GENIETEN Daarnaast zijn de mensen van EdLoket ook zelf meer gaan schrijven. Ze delen op Instagram (@EdLoket) gedichten en verhalen en daar krijgen ze goede reacties op: ,,Ik heb 32 likes op Insta.” Jason is één van de mensen die geniet van het schrijven. Hij maakte onder meer een verhaaltje over wat hij graag wil doen als de coronacrisis voorbij is. Het lijstje sluit hij af met de wijze woorden: ,,Ik heb geleerd dat het niet gewoon is om te kunnen doen wat je wilt. Als de crisis voorbij is ga ik er extra van genieten.”

HERINNERINGSBOEKJE In samenwerking met Atelier De Nieuwe Stempel worden alle verhalen gebundeld in een herinneringsboekje voor later. Coach Jacqueline merkt nu hoe deze club mensen nog meer in hun mars heeft dan zij, maar ook de medewerkers, zelf dachten.

,,We waren voorheen niet zo heel erg bezig met zingeving en zelfexpressie, dat zie ik nu wel gebeuren. Je ziet dat het de kwaliteit van leven van de medewerkers positief beïnvloedt. Misschien kunnen we dat straks, na de coronacrisis, ook samen blijven doen bij EdLoket. Dit is echt een positief effect van de coronacrisis", concludeert coach Jacqueline.

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort:
,,We leven al een paar weken met veel onzekerheden en zorgen en toch lukt het ons om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus burgemeester Lucas Bolsius over de nieuwe samenwerking met de BDU Media, de uitgever van De Stad Amersfoort. ,,In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen zie ik heel veel mooie initiatieven ontstaan. Al die initiatieven die de afgelopen weken voor elkaar worden georganiseerd, laten zien hoe hecht we zijn in deze stad. Samen gaat het ons lukken door deze tijd heen te komen. Vandaar dit initiatief om verhalen te delen die laten zien dat we er voor elkaar zijn."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie