Afbeelding
Foto Van Denderen
Column

Steuntje in de rug

6 mei 2020 om 10:50 Column

Er druppelen steeds meer mailtjes binnen met steunaanvragen en of ik ze wil doorsturen naar familie, vrienden en kennissen. Het water staat aan de lippen bij veel restaurants, cafés en groothandels. Neem drankengroothandel Scheerder met 90% (!) omzetvermindering. Merlot, komt met ‘Merlot To Go’, heerlijke gerechtjes om af te halen. Kafé van Zanten komt met een Drive-Thru, Het Stadscafé met borrelplankjes. Steun ze zoveel mogelijk. Hopelijk kunnen ze door onze steun het hoofd boven water houden totdat deze horrortijden voorbij zijn en we weer gewoon bij ze naar binnen mogen.

Uw stukkiesschrijver, inmiddels met een matje in zijn nek, en maatje Peter voegden de daad bij het woord en fietsten met leeg kratje en fietstassen naar Stadsbrouwerij De Drie Ringen waar meibockbier aan de deur werd verkocht. We troffen een glunderende Ria en Annet die met dit initiatief zo te zien raak hadden geschoten. Binnen stond nieuwe brouwer Carl Stapelbroek nieuwe vaten bier aan te sluiten, Ria tapte zich een lamme arm en buiten stond Annet met een roodgloeiend pinapparaat in de aanslag. Er vormde zich een rij waarin iedereen zich keurig aan de anderhalve meter hield.

Als ik in de rij wat notities maak vraagt een klant met bruine labrador of ik verslaggever ben. Als ik zeg dat ik columnist ben voor nieuwsblad ‘De Stad Amersfoort’ zegt hij dat hij graag de bloemenmarkt weer terug wil op de Havik en herinnert mij aan overleden oud-strijders voor behoud van deze kleurrijke markt, Willem Jansen en Freek Brandsen. Zo hoor je in de rij staand dat er meer bierliefhebbers aandacht willen voor een bedrijf, zorgmedewerkers, verpleegkundigen, voedselbank en kringloopwinkel. Hou echter de boot af want ben aan de beurt bij het afhaaltafeltje.

We kopen wat bierpakketten, driekwart liters bockbier en twee koude flesjes Vuurvogel. We fietsen naar de Grote Koppel om op een bankje bij Dara in het zonnetje stiekem ieder een biertje te nuttigen. Daar zitten we op anderhalve meter van elkaar als de Muppet-mannetjes Statler & Waldorf de coronacrisis te vervloeken terwijl we uitkijken over een leeg Eemplein, een verlaten fietsboot Eemlijn en lege sloepjes.

Wanneer kunnen we weer op pad met de camera om in Amersfoort en Leusden tentoonstellingen, evenementen, festivals en concerten te filmen en na afloop de beelden terugkijken onder het genot van een biertje op welk gezellig terras dan ook?

Zou de Hooglandse Dorpsfeesten haalbaar zijn, Into The Woods of Vreemde Gasten in oktober? We zitten daar op dat bankje eigenlijk burgerlijk ongehoorzaam te zijn met die alcoholische versnapering in de hand. Stadsduiven komen verkruimelde chips oppikken, een paartje futen bedrijft voor ons in het water schaamteloos de liefde en wij gaan zaterdag 9 mei weer effe op visite bij Ria en Annet, want dan komen de exquise verrukkelijke Bourgondische bitterballen over de tafel!

Joop de Keijzer.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie