Afbeelding
Zoom

De wereld 'Zoomt', maar is het veilig?

6 mei 2020 om 09:09 Partnercontent

Voor aanvang van 2020 hadden de meeste mensen waarschijnlijk nog nooit van Zoom gehoord. Doordat in het eerste kwartaal van dit jaar veel mensen plots vanuit huis moesten werken, steeg het aantal gebruikers van deze app enorm. Dit bedrijf drong zich binnen in vele miljoenen huishoudens, ook in Nederland, ook in Amersfoort. Er worden echter ook vraagtekens gezet bij de veiligheid van de app.

Wat is Zoom?

Zoom is afkomstig van Zoom Video Communications. Dit Amerikaanse bedrijf ging live in 2013 en had in 2015 al zo’n 40 miljoen gebruikers. Begin 2020 werd de app gemiddeld genomen maar liefst 240.000 maal per dag gedownload. In voorgaande jaren ging het om een gemiddelde van 85.000. Dat het programma in het eerste kwartaal van 2020 veel bekendheid en populariteit genoot is een ‘understatement’. Zoom werd op de kaart gezet, doordat mensen massaal thuis gingen werken om de pandemie de kop in te drukken. Er was echter nog steeds behoefte aan vergaderingen en de hoofden wendden zich dan ook al snel naar videoconferentiediensten. Hierbij vestigden velen hun aandacht op Teams, Teamviewer& WebEX en Skype. Toch kreeg Zoom al gauw de overhand, doordat het onder meer in The Wall Street Journal terecht kwam. Het nieuws waaide over naar Europa en al snel leek Zoom niet meer weg te denken in de samenleving.

Veiligheid Zoom

Zoom is voornamelijk populair doordat men er gratis gebruik van kan maken. De gratis versie beperkt vergaderingen wel tot 40 minuten en ook kunnen er ‘maar’ 100 mensen deelnemen. Met het beste abonnement op Zoom, dat voor minder dan 20 euro per maand beschikbaar is, kunnen vergaderingen tot wel 1000 deelnemers hebben en in theorie eindeloos doorgaan. Het programma is te gebruiken op een laptop, maar is ook makkelijk te downloaden op een tablet of telefoon. Met een sim only abonnement kan iemand dus makkelijk met zakenpartners communiceren, waar hij ook is. Zoom kwam, ondanks de populariteit, ook wel een enkele keer negatief in het nieuws. De FBI waarschuwde voor Zoom Bombing, waarbij mensen zich binnendringen in Zoomvergaderingen. De raad werd gegeven om altijd een wachtwoord te gebruiken voor de verlening van toegang tot vergaderingen en de wachtkamer te gebruiken, zodat de host kan beslissen of iemand mag deelnemen of niet. De veiligheidsaspecten van Zoom baren sommigen zorgen en anderen zijn er nog niet van op de hoogte. Volgens de FBI is voorzichtigheid wel geboden. Doordat begin 2020 alle scholen sloten, ontstonden er digitale schoolklassen om achterstand te voorkomen. Dat leidde overigens tot weinig problemen. In andere landen was er sprake van incidenten, zoals bijvoorbeeld in in Singapore, die leidden tot beperkingen of zelfs een algeheel verbod van Zoom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie