Afbeelding
Fotograaf onbekend / NIOD, Beeldbank WO2

Amersfoortse foto gekozen voor nieuw boek over Tweede Wereldoorlog

1 mei 2020 om 17:00 Historie

AMERSFOORT Liefst dertien Utrechtse foto’s zijn gekozen voor publicatie in het nieuwe boek 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s'. Daarbij ook een foto die in Amersfoort is gemaakt. In het boek komen foto's uit alle provincies te staan.

De Amersfoortse foto is gemaakt op 11 oktober 1944 (Fotograaf onbekend / bron NIOD, Beeldbank WO2).

In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 37.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in het doorgangs- en strafkamp Amersfoort. Het kamp was in eerste instantie bestemd als doorgangskamp waar vooral politieke gevangenen tijdelijk ondergebracht werden, in afwachting van transport naar concentratiekampen in Duitsland. Op 11 oktober begeleidt de Duitse politie ruim 1.400 gevangenen uit het kamp door de straten van de stad naar het station, waar zij op transport worden gezet naar Neuengamme. Onder deze gevangenen zijn ook 601 Puttenaren die tijdens de razzia van begin oktober zijn opgepakt. Deze razzia was een wraakactie van de Duitsers voor een aanslag door het verzet. In Duitsland moeten de gevangenen militaire versterkingen aanleggen of in fabrieken werken. Veel Puttenaren bezwijken onder de erbarmelijke omstandigheden waarin ze moeten werken. Van de 601 Puttenaren zullen maar 48 mannen terugkeren.

SELECTIE Alle provincies hebben bijgedragen aan 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s'. Er is onderzoek gedaan in archieven en particulieren zonden foto’s in. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was. Uit de door de provincies ingebrachte foto’s heeft een publieksjury, onder voorzitterschap van Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

COMMUNICEREN IN BEELD De provincie Utrecht heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenstelling van de 100 foto’s. Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht Hans Oosters is verheugd met de grote Utrechtse bijdrage aan het project. ,,Gelukkig is er een vorm gevonden om dit 75 Jaar Vrijheid project onder de huidige omstandigheden door te zetten. Beeld is een krachtig middel. Nu ons wordt gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven, communiceren we in beeld om het gevoel van afstand tot de ander te verminderen. De oorlogsbeelden in dit project zijn in staat om de afstand tot ons eigen verleden te verkleinen en ons collectieve geheugen aan te vullen met belangrijke verhalen. Ik ben zeer benieuwd naar de rest van de gekozen foto’s. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen de foto’s zullen bekijken en we op deze manier de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden en doorgeven aan de volgende generaties.”

De zoektocht naar de foto’s begon op lokaal niveau en mondde uit in een keuze van foto’s die de oorlog in de provincie uitbeelden. Met de bekendmaking van 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s' op 4 mei is nu ook bekend welke foto’s van de provincie Utrecht onderdeel uitmaken van deze nationale honderd foto’s.

Op 4 mei zullen de honderd foto’s op www.in100fotos.nl verschijnen en zendt de NOS, direct na de Dodenherdenking, een speciaal tv-programma over het project uit op NPO2 (20.35-21.25). Dan ligt ook het boek 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s' in de winkels (www.wbooks.com)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie