Afbeelding
BDU Media

Dodenherdenking regio Amersfoort online te volgen

3 mei 2020 om 08:26 Historie

AMERSFOORT De gemeenten Amersfoort en Leusden en diverse betrokken organisaties verzorgen samen met alle inwoners van Amersfoort, Leusden, Hoogland en Hooglanderveen een dodenherdenking die vanuit huis te ervaren is. Op 4 mei is de herdenking vanaf 19.15 uur online te zien via www.amersfoort.nl/75jaarvrijheid.

Gemeente Amersfoort en gemeente Leusden verzorgen samen een online dodenherdenking, waarin wordt stilgestaan bij militairen afkomstig uit 15 landen, bij de mannen en vrouwen uit het verzet, de helden van toen die hun leven gaven voor onze vrijheid, waarin wij al 75 jaar leven.

Om 19.15 uur, bijna drie kwartier voor het inluiden van de traditionele stilte, start de herdenking. Locoburgemeester Patrick Kiel van Leusden en burgemeester Bolsius van Amersfoort lopen de route van de Stille Tocht. Burgemeester Bolsius zal ook spreken; ,,Wat is gebeurd mag nooit meer gebeuren. Dat besef zit in ons allen die de oorlog hebben meegemaakt of de verhalen kennen en die in onze regio diepe sporen heeft getrokken." Het is vanuit dit besef dat acht musici van het Amersfoorts Jeugd Orkest de herinneringen begeleiden en vroeger aan nu verbinden. Ook beiaardier Mathieu Polak en het Ragazze Quartet leveren een muzikale bijdrage.

Er wordt stilgestaan bij 'De Stenen Man', het gedenkteken voor 'Gevallen Veteranen Amersfoort en Leusden', het gedenkteken voor 'De Onbekende Soldaat'. Uiteindelijk wordt een krans gelegd bij de Nederlandse vlag en zal een trompettist van Juliana het taptoesignaal spelen. Inwoners zijn opgeroepen om daar vanuit huis aan mee te doen. Dan houdt heel Nederland 2 minuten stilte.

Op 4 mei wordt ook in zeer besloten kring een krans gelegd bij oorlogsmonumenten op de Leusderheide, Rustenburg, Rusthof en Hoogland. Ook liggen er met hulp van vrijwilligers op 4 mei bloemen op alle oorlogsgraven op Rusthof en op de herdenkingsstenen in Amersfoort.

OPROEP Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept blazers in Amersfoort en regio op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur. Meer informatie over het Taptoe-signaal, het verschil met de Last Post en de partituur via www.amersfoort.nl/75jaarvrijheid.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie