Afbeelding
BDUmedia
Samen tijdens corona

Op de ambulance in coronatijd

29 april 2020 om 07:30 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Als Jan van den Berg gevraagd wordt hoe het met hem gaat, blijft de ambulance-verpleegkundige nuchter. ,,Weet je wat het is", zegt hij op zijn kenmerkende manier, ,,op de verpleegafdeling en IC, dáár hebben ze het druk. Ik haal slechts de patiënten op, start met de behandeling en breng ze naar het ziekenhuis."

door Jeroen van der Veer

Toen het corona-virus in Nederland voor het eerst 'zichtbaar' werd, was Jan van den Berg nog aan het genieten van zijn vakantie in het buitenland. Net voordat de lock-down werd aangekondigd, keerde hij terug. Vanaf dat moment zag hij meerdere patiënten met een verdenking van coronabesmetting per werkdag. ,,Het is heel gek, maar in het begin keek iedereen op straat raar op als we iemand met de ambulance kwamen ophalen in onze beschermende kleding. Nu, enkele weken later, is dat totaal anders. Het lijkt alsof men er al aan gewend is."

Ik kan er niet goed bij dat mensen met z'n allen naar een woonboulevard of bouwmarkt gaanDIEPE BEWONDERING Terwijl de 48-jarige verpleegkundige de woorden uitspreekt, beseft hij andermaal hoe bizar de huidige situatie is. Al ruim een maand heeft corona de wereld in haar macht en Van den Berg weet als geen ander hoe venijnig het virus is. De Nijkerker, die in Hooglanderveen woont, haalt elke werkdag wel een van corona verdachte patiënt op om hem of haar vervolgens naar het ziekenhuis te vervoeren. ,,En daar, in het ziekenhuis, werken de echte toppers", wil hij direct benoemd hebben.

,,Ik vind het al zwaar als ik een uurtje het beschermende pak aan moet hebben met bijbehorende bril en mondkapje. Zij, het personeel in het ziekenhuis, hebben dat hun hele dienst. Echt diepe bewondering daarvoor, want het is echt geen pretje. Dat Nederland massaal voor ons heeft geklapt, vond ik een leuk gebaar. Maar heel eerlijk: we doen gewoon ons werk. Stop met de verheerlijking van de zorg en houd je gewoon aan de regels. Daar steun je ons pas echt mee."

CONFRONTERENDE WOORDEN Al 26 jaar zit Van den Berg op de ambulance, maar zo'n tijd als nu heeft zelfs hij nog nooit meegemaakt. Toch is zijn werk hierdoor niet veranderd, geeft hij aan. ,,Wat wel anders is, is het contact met de mensen. Het is natuurlijk vreemd als ik met mijn masker op naar binnen kom. Dat vind ik het lastigste, want ik ben iemand die het sociale aspect erg belangrijk vindt. Normaal kan je de patiënt in de ogen aankijken, omstanders even een hand op de schouder leggen… Dat is nu allemaal niet mogelijk."

Op de verpleegafdeling en IC, dáár hebben ze het druk. Ik haal slechts de patiënten opOndanks dat vindt Van den Berg het belangrijk om altijd eerlijk te zijn in elke situatie. Hij is de persoon die in eerste instantie de patiënt moet beoordelen voor hij of zij naar het ziekenhuis vervoerd wordt. ,,Nog niet zo lang geleden moest ik iemand vervoeren die er écht slecht aan toe was. Toen zei ik tegen de aanwezige naasten dat ze haar maar een flinke knuffel moesten geven, want het kon wel eens de laatste zijn. Dat zijn confronterende woorden die zelfs mij kippenvel bezorgen."

ONBEGRIP Omdat Van den Berg als geen ander ziet wat corona met een mens kan doen, begrijpt hij sommigen stads- en landgenoten niet. Zo plaatste hij laatst het volgende bericht op zijn persoonlijke Twitter: 'Voor iedereen die dit weekend ergens in een rij stonden... Ik had ook een rij en een wachttijd van een uur voordat ik m'n patiënt kwijt was in het ziekenhuis'. ,,Ik doe dat om mensen te prikkelen", duidt hij. ,,Ik kan er niet goed bij dat mensen met z'n allen naar een woonboulevard of bouwmarkt gaan. Mijn boodschap is dus wel écht serieus bedoeld. We kunnen corona alleen verslaan als we met z'n allen meewerken."

KWALITEIT GEWAARBORGD Waar in het ziekenhuis flink wat hulptroepen worden ingeschakeld, is dat op de ambulance niet nodig. De collega's van Van den Berg kunnen de drukte nog altijd aan. Dit komt mede doordat alle scholingsdagen zijn gecanceld en deze mensen nu inzetbaar zijn voor diensten. ,,Na iedere rit moeten de ambulance en de apparatuur worden ontsmet als we iemand hebben vervoerd die van corona wordt verdacht. Hierdoor zijn wij langer dan 'normaal' bezig met één rit."

Stop met de verheerlijking van de zorg en houd je gewoon aan de regels. Daar steun je ons pas echt meeBang dat de zorg hierdoor in Amersfoort minder is, hoeft niemand te zijn. Er rijden meer ambulances dan voorheen en ondanks een gewijzigde werkwijze, wordt de zorg gewaarborgd. Samen met zijn collega's staat Van den Berg in de frontlinie en lijkt de kans op besmetting groot. Toch is hij hier niet bang voor. Zo gaat het ambulancepersoneel bij mogelijk besmettingsgevaar volledig bepakt naar binnen. ,,Voor de coronacrisis deed ik dit ook. Onbeschermd. Dan heb ik ook fysiek contact en weet je niet wat je op kan lopen."

GEDULD ,,Mijn naasten kunnen ook goed relativeren", gaat Van den Berg verder. ,,Voor hen is het werk dat ik doe denk ik spannender. Trouwens, weet je wat ik ook vervelend vind van de huidige situatie? Ik heb mijn vader al zes weken niet gezien, omdat ik geen enkel risico wil lopen. Snap je nu waarom ik het niet begrijp waarom mensen naar een woonboulevard gaan?" De keuze van Mark Rutte om de maatregelen te verlengen vindt Van den Berg dan ook een juiste: ,,Al verlang ik wel echt naar een koude Radler op een gezellig terras. Daarnaast mijn corona coupe, die kan wel een knipbeurt gebruiken. Maar helaas, óók ik moet nog even geduld hebben."

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort:
,,We leven al een paar weken met veel onzekerheden en zorgen en toch lukt het ons om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus burgemeester Lucas Bolsius over de nieuwe samenwerking met de BDU Media, de uitgever van De Stad Amersfoort. ,,In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen zie ik heel veel mooie initiatieven ontstaan. Al die initiatieven die de afgelopen weken voor elkaar worden georganiseerd, laten zien hoe hecht we zijn in deze stad. Samen gaat het ons lukken door deze tijd heen te komen. Vandaar dit initiatief om verhalen te delen die laten zien dat we er voor elkaar zijn."
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie