Door de coronacrisis blijven meer mensen thuis en zijn de straten leeg. Zo ook hier in de Breestraat.
Door de coronacrisis blijven meer mensen thuis en zijn de straten leeg. Zo ook hier in de Breestraat. Rinus van Denderen
Samen tijdens corona

'Het klinkt misschien onaardig, maar ik vind deze situatie heerlijk'

30 april 2020 om 07:30 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Door de coronacrisis worden mensen weer even teruggebracht naar de realiteit en soms uit de bubbel gehaald van een dagelijkse sleur. We zitten massaal thuis en dit zorgt er ook voor dat er kan worden geëvalueerd. ,,Het klinkt misschien heel onaardig, maar ik vind het heerlijk dat er van alles wegvalt en dat iemand anders aan die noodrem heeft getrokken."

Jeroen van der Veer / gemeente Amersfoort

Majolijn is woonachtig in Amersfoort en heeft een druk leven. Zo heeft haar man een beperking en is zij met een fulltime baan kostwinner. Daarnaast is zij ook nog mantelzorger voor drie (schoon)ouders. Door de huidige situatie wordt zij even 'gereset' en ontving ze onbewust een 'reality check'. ,,Dat de huidige situatie even wat lucht geeft, geldt denk ik voor best veel mensen."

ADEMRUIMTE Door het coronavirus kan Marjolijn even niet naar haar werk en doet ze haar werkzaamheden nu vanuit huis. ,,Ik vind het heel normaal dat je veel oppakt in je eigen omgeving, ook al is het veel wat je op je bordje krijgt. Wat we zelf kunnen, regelen we. Dat betekent racen tussen mijn drukke baan, muziekles en sport van de kids, manlief begeleiden, nog even bij opa en oma in Deventer langs en misschien zelf ook nog even naar een vriendin."

Dat de huidige situatie even wat lucht geeft, geldt denk ik voor best veel mensenNu ze niet meer bij haar (schoon)ouders langs mag komen, komt er iets meer ademruimte. Hoe erg ze hen ook mist en hoe raar het misschien ook klinkt, Marjolijn is blij met de tijd die daardoor ontstaat. Schoonmoeder Rikje van 83 begrijpt dit wel: ,,Ik mis de bridge en het feit dat ik gewoon even de kleinkinderen een knuffel kan geven. Gezien mijn leeftijd en COPD behoor ik tot de risicogroep, dus ben ik extra voorzichtig. Ik heb mijn draai wel gevonden hier in huis. Ik kan me beter concentreren op een boek, om daar echt in te duiken. In de familie-app wordt nu veel meer gedeeld, dat vind ik echt leuk. Ik merk de familieband daar meer dan eerder."

RESET Het gemis bij Rikje zit hem ook in het feit dat ze haar eigen man minder ziet. Hij zit in een verpleeghuis en door corona kan Rikje niet meerdere keren per week een kopje koffie met hem drinken. ,,Nu bel ik nog af en toe, maar ik merk gewoon dat het hem helpt dat ik niet steeds langskom. Hij leeft al behoorlijk in zijn eigen wereldje en went er nu beter aan dat dit zijn omgeving is."

,,Misschien is de maatschappij wel gereset en leren we om wat minder te willen en realistischer te blijven", vervolgt de tachtiger. ,,Ook in al die zorg en aandacht. En dat overlijden ook bij het leven hoort. Daar hoor je bijna niets over, ook nu niet."

We lunchen nu elke dag samen en dat vind ik eigenlijk best gezelligSFEER Marjolijn is blij haar moeder zo te horen praten. Ook zij merkt dat de sfeer in huis een stuk relaxter is sinds de corona-uitbraak. Eén van haar zonen, Bas (16), merkt ook dat ze in het gezin meer tijd voor elkaar hebben. ,,Ik had verwacht dat het wel heftig zou zijn, allemaal thuis, maar het valt erg mee. Iedereen is gewoon net iets meer ontspannen nu er minder moet. Dat komt de sfeer ten goede. We lunchen nu elke dag samen en dat vind ik eigenlijk best gezellig."

ONLINE Zelf vindt hij ook steeds beter zijn weg: ,,Ik doe mijn schoolwerk nu beter dan normaal en ben om vier uur klaar om lekker te gaan voetballen, in plaats van dat ik dan nog huiswerk moet maken. Ik kan mijn eigen planning volgen en heb een stuk minder afleiding."

Hij hoopt dat hier iets van overeind blijft als iedereen weer naar school kan. ,,Kortere lessen, en dat het dan een keuze is of je op school verder werkt of bijvoorbeeld thuis. Of een paar langere dagen, en de rest online. Iedereen heeft zo z'n eigen manier, daar moeten we meer rekening mee houden."

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort:
,,We leven al een paar weken met veel onzekerheden en zorgen en toch lukt het ons om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus burgemeester Lucas Bolsius over de nieuwe samenwerking met de BDU Media, de uitgever van De Stad Amersfoort. ,,In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen zie ik heel veel mooie initiatieven ontstaan. Al die initiatieven die de afgelopen weken voor elkaar worden georganiseerd, laten zien hoe hecht we zijn in deze stad. Samen gaat het ons lukken door deze tijd heen te komen. Vandaar dit initiatief om verhalen te delen die laten zien dat we er voor elkaar zijn."
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie