Cock van der Klooster toont met trots de persoonlijke kaarten die ze ontving van Bolsius.
Cock van der Klooster toont met trots de persoonlijke kaarten die ze ontving van Bolsius. BDUmedia
Samen tijdens corona

90-jarige naait honderden mondkapjes

1 mei 2020 om 07:33 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zo praat mevrouw Cock van der Klooster over haar daden. De goedlachse inwoner van Amersfoort is afgelopen weekend negentig jaar geworden, maar wie denkt dat ze achter de geraniums zit heeft het mis. Mevrouw Van der Klooster verveelt zich geen moment en heeft samen met anderen honderden mondkapjes gemaakt.

door Jeroen van der Veer

'Kan je mij horen?', roept de inwoonster van Kattenbroek naar haar beeldscherm. Het gesprek met de kersverse negentigjarige moest via videobellen en ze valt maar direct met de deur in huis: ,,Je kan denk ik wel horen waar ik vandaan kom, hè?", aldus de Rotterdamse die 26 jaar geleden naar Amersfoort kwam. Dit verklaart ook direct haar mentaliteit. Stilzitten is niets voor de bewoner van Hof der Toekomst en dat bewees ze de afgelopen dagen opnieuw. ,,Nee, daar word ik niet gelukkig van. Daarom ben ik zo blij dat we mondkapjes kunnen maken voor de thuiszorginstellingen."

LEUK KLEURTJE Als ze verstaanbaar achter haar computer zit, toont ze twee verjaardagskaarten die ze van burgemeester Lucas Bolsius kreeg. Er staat een persoonlijke boodschap op en ze beseft maar al te goed dat niet iedereen dit krijgt. ,,Maar", zegt mevrouw Van der Klooster. ,,Het is toch heel normaal dat ik mij inzet voor anderen? We moeten dit toch echt met z'n allen doen..."

Het is toch heel normaal dat ik mij inzet voor anderen? We moeten dit toch echt met z'n allen doenVroeger naaide de inwoonster van Amersfoort al veel en toen ze enkele bewoners mondkapjes zag maken, sloot ze direct aan. ,,We hebben de mondkapjes een leuk kleurtje gegeven en veel zijn al verstuurd naar diverse steden. We zijn nu weer bezig met de volgende lading."
,,Kijk", zegt Van der Klooster als ze een mondkapje voor het scherm laat zien. Ze vouwt het kapje open: ,,Hiertussen kunnen we drie stukjes keukenpapier doen en op die manier ben je extra beschermd. Zie eens hoe leuk, dit gele ruitje. Daar maken we mensen vast blij mee. We gaan ook vrolijk door met mondkapjes maken, want ja... wat moeten we anders doen?"

GEEN ANGST De 90-jarige vertelt het een dag na haar verjaardag, die ze op een aangepaste manier moest vieren. Zo was er een videogesprek met alle familieleden en werd ze bij de Hof der Toekomst ook verrast. ,,Alles was versierd, mensen kwamen om-en-om mij feliciteren en die kaart van Bolsius... ja... dit was een onvergetelijke verjaardag."

Door de feestelijke activiteiten dacht Van der Klooster even niet aan het vervelende coronavirus. Zijzelf behoort tot de risicogroep, maar bang is ze niet. ,,Welnee. Je moet gewoon opletten en waakzaam zijn. Afstand van elkaar houden en goed je handen wassen. Nou, dat doe ik echt wel hoor. Mijn dochters zijn banger dan dat ik ben, haha."

Alles was versierd, mensen kwamen mij om-en-om feliciteren en die kaart van Bolsius... Een onvergetelijke verjaardagVOLHOUDEN Zoals gezegd kwam ze 26 jaar geleden naar Amersfoort. Ze verliet Rotterdam voor de Keistad en van die beslissing heeft ze nog geen moment spijt. Bij de Hof der Toekomst woont mevrouw Van der Klooster in een woongemeenschap en juist dat houdt haar op de been. ,,Jong, oud.. alles woont hier. Als hier alleen maar ouderen zouden wonen, zou ik niet zo gelukkig zijn. Juist dat jonge spul houdt mij jong."

En vrijwel al die bewoners zijn maar wat blij met Van der Klooster. Dat bleek wel aan de grote hoeveelheid kaarten en felicitaties die ze ontving. Ze is dan ook het manusje van alles, want zoals gezegd: stilzitten is niets voor Van der Klooster. ,,Ik heb hier veel geverfd, de hele bar -ja echt -, die hebben we opgeknapt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarom baal ik er ook van dat ik nu niet even naar Emiclaer kan voor een boodschapje. Die worden nu gebracht. Maar goed, het is even niet anders. We moeten volhouden."

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort:
,,We leven al een paar weken met veel onzekerheden en zorgen en toch lukt het ons om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus burgemeester Lucas Bolsius over de nieuwe samenwerking met de BDU Media, de uitgever van De Stad Amersfoort. ,,In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen zie ik heel veel mooie initiatieven ontstaan. Al die initiatieven die de afgelopen weken voor elkaar worden georganiseerd, laten zien hoe hecht we zijn in deze stad. Samen gaat het ons lukken door deze tijd heen te komen. Vandaar dit initiatief om verhalen te delen die laten zien dat we er voor elkaar zijn."
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie