Jeanet Smith is een van de agenten die 'corona-diensten' draait in de gemeente Amersfoort.
Jeanet Smith is een van de agenten die 'corona-diensten' draait in de gemeente Amersfoort. BDUmedia
Samen tijdens corona

Wijkagent Jeanet Smith: 'Amersfoort lijkt nu net een spookstad'

22 april 2020 om 15:10 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Terwijl veel mensen momenteel aan huis gebonden zijn vanwege de corona-maatregelen, moeten sommigen juist de straat op. Neem bijvoorbeeld wijkagent Jeanet Smith. Haar diensten gaan gewoon door en samen met haar collega's houdt ze de stad veilig. ,,Dit zijn hele rare tijden; de stad was nog nooit zo leeg."

door Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Waar mogelijk werkt Jeanet Smith in deze bizarre tijd vanuit huis, maar in veel gevallen ontkomt ze er niet aan om op straat zichtbaar te zijn. Soms per fiets, maar in veel gevallen rijdt ze door de Amersfoortse straten in haar dienstauto. Voor de wijkagent van Randenbroek is er een hoop veranderd; zo is ze sinds de coronacrisis niet alleen wijkagent voor haar eigen wijken, maar ook onderdeel van het 'coronateam'. ,,We vechten met z'n allen tegen een onzichtbare vijand."

Het zijn moeilijke tijden, weet ook de vijftigjarige Smith. De Amersfoortse (wijk)agent is gepokt en gemazeld, maar werken in zo'n crisistijd is ook voor haar nieuw. De straten zijn leger, de inbraken nemen af, er is minder onrust op straat en toch is ze drukker dan ooit. Het is een andere manier van druk zijn, benadrukt de agente. Zo zijn er meer meldingen die zich achter de voordeur afspelen en over groepsvorming.

We vechten met z'n allen tegen een onzichtbare vijandSPOOKSTAD Alle Amersfoortse wijkagenten zijn niet meer enkel en alleen aan hun wijk verbonden. Zo zijn er 'corona-diensten' in het leven geroepen. Dit koppel doet alle meldingen omtrent corona, al krijgen ze waar nodig uiteraard ondersteuning van de noodhulpdienst. Dit duo is extra in dienst en daardoor is er meer politiecapaciteit op straat. Zij bezoeken de hotspots die de wijkagenten gezamenlijk hebben opgesteld. ,,Amersfoort doet het goed", wil Smith benadrukt hebben. ,,Natuurlijk lees en hoor je de negatieve verhalen in de media en lijkt dat de overhand te hebben, maar ik zie het écht anders. Af en toe lijkt het wel of wij in een spookstad aan het werk zijn, zo leeg zijn de straten."

PLEXIGLAS Dat werken gebeurt op een andere manier dan voorheen. Waar de wijkagenten, en zeker Smith, vaak de fiets pakten wordt nu vaker gekozen voor de auto. ,,Het coronadienst-duo moet een groter gebied bestrijken. Of we dan met z'n tweeën in de auto zitten? Dat probeert iedereen bij de politie te voorkomen en we rijden dan ook veelal solo. Toch ontkom je er echter niet aan om samen in de auto te stappen."

Dit is ook de reden waarom de burger meer 'blauw' op straat ziet. Waar mogelijk rijden ze per persoon in een voertuig en ook aan de arrestanten wordt gedacht. Normaal gesproken moet een agent in een politieauto naast de verdachte op de achterbank zitten, terwijl een ander rijdt. ,,Nu vervoeren we deze personen in een busje. Dan hoeft niemand achterin en wordt de ruimte beschermd door plexiglas."

De straten zijn leger, de inbraken nemen af, er is minder onrust op straat en toch is ze drukker dan ooitSLECHTE FILM Bij iedere melding vraagt de centralist hoe groot de kans op besmettingsgevaar is en als dit er is, trekken de agenten een pak aan en komen de mondkapjes en brillen tevoorschijn. ,,Heel onwerkelijk", aldus Smith. ,,Zo was ik bij een reanimatie en moest ik de familie te woord staan met zo'n vermomming op. Toen ik om mij heen keek, leek het op een hele slechte film. Laat staan hoe dit voor die mensen was."

GROEPSVORMING Toch zit er niets anders op. Veiligheid staat op één en dat is bij de hulpdiensten niet anders. Gelukkig merkt Smith dat er ook een hele hoop goed gaat in Amersfoort. ,,Ik heb het gevoel dat we de jeugd goed hebben bereikt. Natuurlijk gaat het incidenteel nog fout, ik ben de laatste die dat zal ontkennen, maar meer dan negentig procent houdt zich aan de regels."

Aan de jeugd heeft Smith nog een boodschap: ,,Blijf echt waar mogelijk thuis. Ik snap heel goed dat zij hun vrienden buiten wil ontmoeten, maar het gaat even niet. Ik heb het voordeel dat ik in meerdere wijken als wijkagent heb gewerkt, dus ik kan ze heel eenvoudig bereiken. Vaak zie ik ook jongeren met ruim anderhalve meter afstand, die geef ik dan een compliment. Ik ga wel met ze in gesprek over het onderwerp groepsvorming en leg de gevaren uit. Daarmee krijg je meer begrip en ik moet zeggen: mijn collega's en ik zien dat het werkt."

Straatbingo's en borrels op gepaste afstand; dat soort dingen bereiken de media vaak niet, maar Amersfoort...echt waar: ga zo door!KIPPENVEL Desondanks zijn er al meerdere bekeuringen uitgedeeld. Ook Smith heeft ze al geschreven, maar gelukkig is dat niet elke dag nodig. Het contact en het gesprek zijn belangrijker dan het geven van een bekeuring. Wat haar vooral is bijgebleven van de afgelopen periode is de saamhorig- en bereidwilligheid van mensen. ,,Je ziet mooie initiatieven. Zoals bij bij Woonzorgcentrum Nijenstede. Daar kwam een deel van een orkest langs om voor de ouderen te spelen. Dat bezorgde mij echt kippenvel. Maar je hebt ook straatbingo's en borrels en dat allemaal op gepaste afstand. Dat soort dingen bereiken de media niet, maar zien wij als agenten wel. Dus Amersfoort...echt waar: ga zo door! We doen het goed en moeten nu, echt met z'n allen, niet verzaken en vooral doorzetten."

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort:
,,We leven al een paar weken met veel onzekerheden en zorgen en toch lukt het ons om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus burgemeester Lucas Bolsius over de nieuwe samenwerking met de BDU Media, de uitgever van De Stad Amersfoort. ,,In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen zie ik heel veel mooie initiatieven ontstaan. Al die initiatieven die de afgelopen weken voor elkaar worden georganiseerd, laten zien hoe hecht we zijn in deze stad. Samen gaat het ons lukken door deze tijd heen te komen. Vandaar dit initiatief om verhalen te delen die laten zien dat we er voor elkaar zijn."
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie