Amersfoort heeft inmiddels haar eigen Irma; Merlin Dik. Zij is in vrijwel elke video van Bolsius te zien.
Amersfoort heeft inmiddels haar eigen Irma; Merlin Dik. Zij is in vrijwel elke video van Bolsius te zien. Printscreen video Gemeente Amersfoort
Samen tijdens corona

'Velen missen zonder tolk gebarentaal belangrijke boodschappen'

25 april 2020 om 08:40 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Ze is inmiddels bij elke belangrijke persconferentie niet meer weg te denken; tolk gebarentaal Irma Sluis. Waar vorig jaar nog niemand van haar had gehoord, is ze op sommige momenten de meest besproken Nederlander van het land. Dat is misschien maar goed ook, want hierdoor weten veel meer mensen van het bestaan van de tolk gebarentaal. ,,Echt een winstpunt, waar Amersfoorters ook van kunnen profiteren." 

Jeroen van der Veer

Bij het Instituut voor gebaren, taal en dovenstudies merken ze dat Nederland de tolk gebarentaal steeds meer omarmt. Het is inmiddels vanzelfsprekend dat Sluis te zien is als premier Mark Rutte een persconferentie geeft, dit draagt bij aan een stukje acceptatie.

GOUDEN COMBINATIE ,,Wij merken op de opleiding dat veel mensen niet door hadden hoeveel personen slechthorend zijn en baat hebben bij een tolk gebarentaal", aldus Jamie Knecht, docent aan de HU. ,,Gelukkig is dat nu veranderd." Om op dit succesverhaal door te gaan wil zij met haar studenten de schouders eronder zetten voor iedereen die doof of slechthorend is. De leerlingen kunnen momenteel niet tot nauwelijks les krijgen en mensen snakken door de quarantaine juist naar wat gezelligheid.

,,Dus daar heb je de gouden combinatie al", glundert Knecht. ,,Wij willen de studenten inzetten om contact te leggen met personen die slechthorend of doof zijn. Op die manier kunnen de studenten praktijkervaring opdoen en heeft de ander een gezellig contactmomentje."

Meer inschrijvingen bij de opleiding gebarentaal SCHROOM NIET Helaas is dat hard nodig, beseft ook de docent aan de Hogeschool. Iedereen heeft momenteel behoefte aan een goed gesprek of gewoon een babbeltje... maar voor slechthorenden is dat nog niet zo eenvoudig. ,,Zij 'spreken' een hele andere taal en ze gebruiken ook een andere grammatica. Gebarentaal kan echt niet iedereen en daarom is hun kringetje nu nog kleiner. Dat doet ons verdriet en daarom hebben we nagedacht over een eventuele oplossing."

(Artikel gaat verder onder de video. Minister Hugo de Jonge benadrukt het gebaar voor hamsteren met gebarentolk Irma Sluis).

 

Die is gevonden in het gegeven dat de HU de studenten 'beschikbaar' stelt voor een contactmoment. Hierdoor ontstaat een win-winsituatie. Het kan hierbij gaan om een gesprek via beeldbellen, maar ook kunnen de studenten -volgens de RIVM richtlijnen- langskomen. ,,Het gaat niet alleen om tolken, maar ook om studenten van de schrijftolkopleiding. Schroom niet om contact op te nemen, want we doen dit met alle liefde."

POPULARITEIT Amersfoort heeft inmiddels haar eigen Irma. Merlin Dik schreef de burgemeester nog niet zo lang geleden dat hij in zijn weekvideo's ook een gebarentolk moest gebruiken. Sindsdien is Dik vaak te zien als tolk in zijn video's. ,,Een vrij grote doelgroep mist zonder tolk gebarentaal de belangrijke boodschap en op een vrij simpele manier is dat te voorkomen", sprak zij toen daarover. Die mening wordt gedeeld door Knecht. Zij merkt dat tolken aan populariteit wint. Dat merkt ze ook aan de aanmeldingen: ,,Er komen steeds meer personen die de opleiding willen gaan volgen. We vergeten met z'n allen weleens hoe belangrijke zo'n tolk is. Moet je eens nagaan... helemaal niets horen; dan ben je toch enorm blij dat er een tolk is? Het klinkt gek misschien, maar op die manier hebben wij wel profijt van de coronacrisis, al wil ik wel direct erbij zeggen dat niemand hierop zat te wachten en ik echt hoop dat dit snel afgelopen is."

CONTACT Aanmelden om in contact te komen met een student of meer informatie opvragen kan via secretariaat.igtd@hu.nl.

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort:
,,We leven al een paar weken met veel onzekerheden en zorgen en toch lukt het ons om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus burgemeester Lucas Bolsius over de nieuwe samenwerking met de BDU Media, de uitgever van De Stad Amersfoort. ,,In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen zie ik heel veel mooie initiatieven ontstaan. Al die initiatieven die de afgelopen weken voor elkaar worden georganiseerd, laten zien hoe hecht we zijn in deze stad. Samen gaat het ons lukken door deze tijd heen te komen. Vandaar dit initiatief om verhalen te delen die laten zien dat we er voor elkaar zijn."
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie