Afbeelding
Foto door form PxHere

Gewaarschuwd mens telt voor twee

22 april 2020 om 11:56 Partnercontent

Het Coronavirus houdt ons al weken zoveel mogelijk in en om huis. De overheid geeft regelmatig persconferenties en communiceert daarmee heel duidelijk: alleen als we allemaal meewerken kunnen we samen het virus de kop indrukken. Zoek de drukte niet op en hoewel wie denkt dat de vrije natuur ruim genoeg is, kan het mis hebben. Ook op het strand, in de bossen, op mooie fiets- of wandelroutes kan het druk zijn. Dus kijk om je heen en pas je aan. Er zijn heel wat consequenties voor het dagelijks leven, we moeten overal goed over nadenken, kunnen niet meer naar school, werk, de hockeytraining of zomaar op visite. 

En als wij al ergens naartoe moeten, moeten we de opgelegde maatregelen strikt opvolgen. We lopen schichtig rond in de supermarkt of bouwmarkt, worden belerend aangesproken als we met zijn tweeën met een karretje rondlopen en als we in de auto worden betrapt met drie of meer personen, krijgen we een bekeuring. 

Toch mogen we tevreden zijn, het aantal besmettingen en overlijdens door het virus is teruggedrongen. Nu eens kijken of de dalende trend doorzet als bepaalde maatregelen wat versoepeld worden.

Luchtkwaliteit is winnaar
Hoewel de situatie van iedereen enig omdenken vergt, komt er ook een positief effect bovendrijven. Volgens de NOS komen de gevolgen van de crisis de luchtkwaliteit ten goede. Vooral in de landen die al langer ten prooi zijn gevallen aan het virus zijn de effecten al goed zichtbaar. Door afname van de verkeersintensiteit en de bedrijvigheid daalde de CO2-uitstoot aanzienlijk. In steden waar smog niet weg te denken was, is nu vrij en helder zicht.

De cijfers liegen er niet om, er wordt een gemiddelde daling van 35% waargenomen, met in sommige steden soms een percentage van 50% minder uitstoot. Dit zet niet alleen wetenschappers en landsbesturen aan het denken, het maakt ook indruk op onszelf. 

De splinter en de balk
De crisis en de maatregelen leiden tot bezinning. We bekommeren ons minder over de splinter in het oog van de ander, maar concentreren ons op de balk in het eigen oog. Met andere woorden: Verbeter de wereld en begin bij jezelf! En we zien later wel of we deze goede voornemens blijven volhouden of dat we weer snel in de tredmolen van voorheen gaan lopen, zodra het virus voldoende is verjaagd.

Het fenomeen thuiswerken opent de ogen van velen, behalve de efficiencyslag die het oplevert scheelt het heel wat reistijd, dus minder autokilometers en minder openbaar vervoer. Meteen een goede reden om de kinderen straks weer eens – met de schooltas achterop - op de fiets naar school te sturen, dat scheelt ook weer de nodige overlast van ronkende motoren in de woonwijken rond de scholen.

Nieuwe kansen
Eefje en Dylan hebben een goed idee, ze hebben hun ouders voorgesteld om van de meivakantie een fietsvakantie te maken, met het eigen huis als pleisterplaats. De ouders waren blij verrast en hebben alle vier de fietsen voor een grote beurt bij de fietsenmaker gebracht. Het geld dat normaal gesproken op Koningsdag wordt uitgegeven is besteed aan een mooie Eastpak rugzak voor moeder en dochter en een rugtas heren voor de mannen. Misschien even duimen voor lekker fietsweer…

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie