Afbeelding
Jeroen van der Veer

Gemeente Amersfoort start bestrijding eikenprocessierups

20 april 2020 om 15:09 Natuur en milieu

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort gaat vanaf dinsdag 28 april preventief een biologisch bacteriepreparaat inzetten om de eikenprocessierups te bestrijden. Het preparaat wordt verneveld op de bladeren van de eikenboom ,,met uitzondering van de kwetsbare natuur in ecologisch beheerde bermen, parken, bos- en buitengebieden en plekken waar beschermde vlindersoorten leven", aldus de gemeente.

Omstreeks juni krijgen de eikenprocessierupsen hun hinderlijke brandharen en kruipen ze bij elkaar in nesten die de bestrijder kan wegzuigen. De gemeente controleert dan systematisch alle eiken in de stad en gemeentebossen en merkt besmette exemplaren. Zo weet de bestrijder volgens de gemeente waar hij de nesten moet wegzuigen en zien inwoners welke bomen zij zolang moeten ontwijken.

NATUURLIJK BESTRIJDEN In Amersfoort staan ruim 20.000 eikenbomen. In 2019 zijn in ongeveer 7.500 eiken nesten met de eikenprocessierupsen aangetroffen. Het is moeilijk in te schatten hoeveel eiken dit jaar besmet zullen zijn.

Wel is de gemeente vorig jaar begonnen met het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups. ,,Het doel is om zoveel mogelijk natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken. Het ophangen van mezenkasten en vleermuiskasten in combinatie met het minder intensief maaien van bermen zorgt voor een aantrekkelijke leefomgeving voor de vogels, insecten en vleermuizen die het eitje en de larve, rups en vlinder opeten."

Om de natuurlijke bestrijding een handje te kunnen helpen, kunnen inwoners volgens de gemeente hun eigen terrein natuurlijker inrichten. Op www.amersfoort.nl/rups staan hiervoor wat adviezen. Ook is er op de website een eikenbomenkaart te vinden, waarop inzichtelijk gemaakt wordt waar eikenprocessierupsen aangetroffen zijn. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie