Afbeelding
Kamp Amersfoort

Bevrijding Kamp Amersfoort dit weekend virtueel herdacht

16 april 2020 om 15:22 Historie

AMERSFOORT Op zondag 19 april is het 75 jaar geleden dat Kamp Amersfoort werd overgedragen aan het Rode Kruis. Een traditionele herdenking met duizenden aanwezigen kan vanwege het coronavirus vanzelfsprekend niet doorgaan. Belangstellenden kunnen de herdenking echter wél thuis bijwonen via verschillende media.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort biedt op zondag 19 april om 13.30 uur een herdenkingsprogramma van een uur. Te zien zijn toespraken van de staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis, oud-gevangene de heer Nic Snaas en nabestaanden van dominee Sjouke Rijper. Tevens treden 'live' op vanuit hun huiskamers de koorleden met orkest (in totaal 130 man), zanger Sjors van de Panne en wordt het Wilhelmus gespeeld. Het gehele programma is als stream te volgen www.kampamersfoort.nl/19april2020 (website Nationaal Monument Kamp Amersfoort); www.eo.nl; www.herdenken.tvwww.oorlogsverhalen.comwww.facebook.com/KampAmersfoort en op televisie via RTV Utrecht.

Op 19 april aanstaande was het exact 75 jaar geleden dat Kamp Amersfoort werd bevrijd. In Kamp Amersfoort, waar een onmenselijk zwaar regime heerste en 354 mannen zijn geëxecuteerd, hebben ruim 45.000 gevangenen gezeten. Velen zouden vervolgens sterven in buitenlandse kampen als Dachau, Natzweiler en Neuengamme, en voor ongeveer de helft was Kamp Amersfoort het voorportaal om dwangarbeider te worden in de Duitse oorlogsindustrie.

Op het terrein van Kamp Amersfoort vindt op 19 april dus geen herdenkingsactiviteit plaats. 

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie