Afbeelding
Foto door form PxHere

Nu is zonlicht essentieel voor je

16 april 2020 om 13:44 Partnercontent

April was nog maar 6 dagen oud en het eerste warmterecord was al binnen. In De Bilt steeg de  temperatuur naar 23 graden waarmee het officieel de warmste 6 april ooit gemeten werd. Het vorige record dateerde van 1960. Maar twee dagen later steeg het kwik tot maar liefst 23,8 graden. Opnieuw werd een record verbroken, alleen was nu het oude record nog niet zo heel oud.

En dat terwijl het nog maar lente is. De kans dat de zomer dit  jaar weer warm wordt, is groot. Volgens  Weeronline is er een grote relatie tussen de records en het opwarmen van het klimaat. De seizoensmodellen schetsen veel te warme maanden. Maar hoe gek het ook klinkt, dat is goed nieuws.

In deze tijd dat we niet veel kunnen ondernemen, is het fijn dat we in elk geval naar buiten kunnen. Zittend in de tuin of een rondje door de buurt in het zonnetje, maakt de zon de mens nu eenmaal gelukkiger dan dagen vol regen. En ook al kun je nu je nieuwe reistas niet inpakken voor dat weekendje weg, er is genoeg te doen. Je gaat nu gewoon in je leukste outfit compleet met mooie hoge hakken en je Ted Baker tas op je eigen terras zitten. In de zon natuurlijk; want dat kleine beetje geluk kunnen we nu wel gebruiken.

Gelukkiger in de zon
Dat de zon je gelukkig maakt is geen fabel maar zit met name in het feit dat als je lichaam aan zonlicht blootgesteld wordt, je vanzelf vitamine D aanmaakt. Omdat deze vitamine nauwelijks te vinden is in je voeding, is voldoende zonlicht dus echt belangrijk voor je. Wel hangt de zonkracht en vitamine D samen; pas bij een zonkracht 3 of hoger kan je lichaam vitamine D produceren. Elke dag 15 minuten in de zon zitten met blote armen zorgt er voor dat je een flinke dosis vitamine D uit het zonlicht slurpt. Zeker nu is het dus belangrijk om zodra de zon schijnt even in de tuin of op het balkon te gaan zitten. Let wel op dat je je voldoende insmeert met zonnebrandcrème.

Nog niet alles
Toch is vitamine D niet het enige voordeel als je in de zon zit. Je lichaam maakt namelijk ook meer serotonine aan door zonlicht. Serotine is het bekende gelukshormoon dat jou dus blij maakt. Daarnaast zorgt zonlicht ervoor dat je lichaam het melatoninegehalte verminderd. Melatonine is het hormoon waar je slaperig van wordt. Precies hierdoor ben je in de zomer minder moe, heb je meer zin hebt in lichamelijke activiteiten en minder trek in ongezond junk food. Een beter excuus om het zonlicht op te zoeken is er dus niet.

Sneller verliefd
En wist je dat de zon je ook weer verliefd maakt. Niet onhandig als je wekenlang met elkaar 'opgescheept' zit thuis. "Uit onderzoeken zijn sterke aanwijzingen naar voren gekomen dat mannen dankzij zon een lichte toename krijgen in hun testosteronspiegel en hierdoor ook sneller verliefd worden. Hoe dit precies tot stand komt, is helaas nog niet bekend. Maar ach, als het werkt is dat voldoende toch. Misschien dan toch de tijd om je weekendtas tevoorschijn te halen en samen knus achter de laptop een te kijken waar je later in het jaar nog even samen er tussen uit kunt gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie