Bijenstal met bijenkasten voor honingbijen en bijenhotels voor solitaire bijen. (Archieffoto ter illustratie).
Bijenstal met bijenkasten voor honingbijen en bijenhotels voor solitaire bijen. (Archieffoto ter illustratie). BDU Media

Innovatief regionaal 'opvangcentrum' voor bijenzwermen

14 april 2020 om 18:51 Natuur en milieu

REGIO De Imkersvereniging Eemkwartier opent eind april 2020 een opvangcentrum voor bijenzwermen voor de regio Amersfoort, Hoogland, Soest, Soesterberg, Achterveld en Leusden. Naast de bijenstal, op het terrein van boerderij Het Gagelgat in Soest, komt een opstelling van tien kleine bijenkasten om bijenzwermen op te vangen.

Met dit innovatieve initiatief wil de imkersvereniging een veel voorkomend probleem oplossen in de tijd dat er veel bijenzwermen worden gemeld. Soms zijn er even geen kasten meer beschikbaar bij de imkers om een bijenzwerm onder te brengen, terwijl de vereniging dat wel als een noodzaak ziet. Een bijenzwerm in een boom of haag veroorzaakt overlast en verdient het bovendien om een nieuwe plek te krijgen in een kast. In de vrije natuur zijn de overlevingskansen veel kleiner.

Een bijenzwerm ontstaat in het voorjaar als het aantal bijen in de kasten bij de imkers groeit. Als er te veel bijen in de kasten zijn, verlaat de koningin met ongeveer vijftig procent van het bijenvolk de kast op zoek naar een nieuw onderkomen, terwijl de achterblijvende bijen een nieuwe koningin maken. De vertrokken bijen vormen dan een bijenzwerm. In de regio worden deze zwermen massaal door de inwoners waargenomen in tuin of park. De imkersvereniging krijgt dan steeds meer verzoeken om de zwermen te verwijderen. Dit heet scheppen.

Om aan deze verzoeken tegemoet te komen, is kastruimte nodig die niet altijd bij imkers beschikbaar is. De zwermen kunnen nu dus naar het centrum gebracht worden voor tijdelijke opvang. Op deze wijze weten de imkers dat zij altijd een zwerm kunnen scheppen omdat opvang voor de bijenzwerm gegarandeerd is. Tijdens het bijenseizoen krijgen de cursisten van de opleiding voor imker een bijenzwerm uit het centrum voor de start van hun bijenstal. Ook kunnen bijenzwermen naar imkers gaan die hun bijenstal in het seizoen willen uitbreiden. Op deze wijze komen de kleine kasten van het centrum weer leeg voor nieuwe zwermen.

Aan het eind van het seizoen bepaalt de beheerder van de bijenstal op Het Gagelgat wat er met de nog aanwezige bijen gaat gebeuren. Hij zorgt er dan voor dat bij het nieuwe seizoen weer tien kastjes beschikbaar zijn voor opslag van de toekomstige zwermen.

Wie een bijenzwerm ziet, kan dit een de imker in de buurt melden. Op eemkwartier.bijenhouders.nl staat en knop 'meld bijenzwerm'. Hier staan telefoonnummers van de imker in de buurt.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie