Dit is een archieffoto en is niet tijdens de corona-crisis gemaakt.
Dit is een archieffoto en is niet tijdens de corona-crisis gemaakt. Daisy Daisy
Samen tijdens corona

'De situatie waarin we nu zitten verbindt'

16 april 2020 om 07:30 Corona Coronavirus Samen tijdens corona

AMERSFOORT De gevolgen van de maatregelen om de corona-epidemie te beheersen, zijn ingrijpend. Toch leiden die bijzondere omstandigheden ook tot creativiteit, bijzondere oplossingen en positiviteit. De stad is rustiger dan ooit, maar onder de oppervlakte gist en broeit het, blijkt uit de rubriek 'Samen tijdens corona'.

Jeroen van der Veer

In een periode waarin vrijwel iedereen machteloos is, ontstaat er in Nederland ook iets moois. Het coronavirus en de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus te beperken, hebben een grote impact op iedereen. Het brengt –hoe gek dit ook klinkt- ook mooie dingen met zich mee. Zo zijn er veel mensen die elkaar te hulp schieten en dat is in Amersfoort niet anders.

,,Ik ben liever degene die anderen helpt", wil Karin eigenlijk maar direct duidelijk hebben. ,,Maar nu zat ik zelf omhoog. Door mijn diabetes en longproblemen val ik de risicogroep en mag van de dokter niet naar buiten."

DREMPEL VERLAGEN Doordat haar dochter ook ziek werd en niets kon doen, zat de Amersfoorter met de handen in het haar. Zo had Karin speciaal brood nodig en werd door haar dochter gewezen op de Facebook-groep 'Coronahulp Amersfoort', waarop inwoners van de stad een hulpvraag kunnen stellen. ,,Omdat ik het echt even niet meer wist, heb ik dat maar gedaan."

Haar wens werd werkelijkheid want binnen no-time had ze twee mensen die haar hielpen. ,,De volgende ochtend had ik vier halfjes brood in huis. Keurig met een bonnetje erbij. Ik had geld in een zakje voor de deur gelegd met daarbij chocola. Ze zeiden dat dit niet nodig was, maar zo kon ik toch iets terug doen. Dat mensen meteen reageerden en gelijk tijd hebben, zorgt ervoor dat de drempel om nog eens iets te vragen voor mij nu lager is."

Het zou mooi zijn als we na de coronacrisis meer naar elkaar uit blijven kijken…FIJN GEVOEL Het Facebook-bericht van Karin werd ook door een oude bekende gelezen die ook direct hulp aanbood. Zij kon wel boodschappen voor haar doen en vroeg om een lijstje. Deze helpende had kwam van Nynke. Zij las het berichtje dat haar dochter altijd boodschappen deed en nu ziek was. ,,Ik dacht 'dat is vervelend' en dus ben ik gaan helpen. Nu doe ik af en toe wat boodschappen voor haar. Het is een fijn gevoel dat ze er zo blij mee is."

GEMEENSCHAP Door de geboden hulp denkt Karin terug aan vroeger, toen het volgens haar nog heel normaal was om elkaar te helpen. ,,Toen stonden mensen al aan de deur als de buurvrouw een halve dag de gordijnen niet open had gedaan. Nu zit iedereen toch meer in z'n eigen wereldje. De situatie waarin we nu zitten verbindt. Het zou mooi zijn als we na de coronacrisis meer naar elkaar uit blijven kijken…"
Daar sluit Nynke zich bij aan en vervolgt: ,,Dat brengt je dichter bij elkaar. Het zou mooi zijn als we dat als gemeenschap vast kunnen houden. Dat we wat behulpzamer en vriendelijker voor elkaar zijn."

GEWOON VRAGEN Om zelf ook iets voor de maatschappij te betekenen, zit Karin ook niet stil. Zij zag een oproep om kaartjes te schrijven voor mensen in verzorgingstehuizen en kroop in de pen: ,,Omdat ik de deur niet uit mocht, heb ik gevraagd of ze honderd kaartjes bij mij door de bus wilden doen. Die heb ik allemaal geschreven en later nog eens vijftig."

Daarnaast belt ze ook om de dag vier ouderen die ook maar de hele dag alleen zitten en op die manier bezorgt Karin hen een kleine glimlach en een luisterend oor. Ze hoopt met dit verhaal een inspiratiebron te zijn, want juist in deze coronacrisis hebben wij Amersfoorters elkaar harder dan ooit nodig. ,,Gewoon vragen", is Karin duidelijk. ,,Ook al denk je: 'daar reageert toch niemand op'. Nee heb je, ja kun je krijgen. Mensen zijn echt bereid om te helpen."

OVERZICHT In Amersfoort zijn er meerdere initiatieven om elkaar te helpen. Een overzicht van aanbod van hulp per wijk staat op www.indebuurt033.nl. Hierop zijn ook particuliere initiatieven te vinden.

 

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort:

,,We leven al een paar weken met veel onzekerheden en zorgen en toch lukt het ons om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus burgemeester Lucas Bolsius over de nieuwe samenwerking met de BDU Media, de uitgever van De Stad Amersfoort. ,,In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen zie ik heel veel mooie initiatieven ontstaan. Al die initiatieven die de afgelopen weken voor elkaar worden georganiseerd, laten zien hoe hecht we zijn in deze stad. Samen gaat het ons lukken door deze tijd heen te komen. Vandaar dit initiatief om verhalen te delen die laten zien dat we er voor elkaar zijn."
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie