Afbeelding
Marco Hofsté

Besloten herdenking Sovjetsoldaten

9 april 2020 om 20:01 Historie

AMERSFOORT In besloten kring zijn donderdagochtend 101 Sovjetsoldaten herdacht bij Monument Koedriest. In het donker zijn kaarsjes geplaatst bij de executieplek van 77 Sovjetsoldaten. Zij werden op 9 april 1942, vandaag precies 78 jaar geleden, in alle vroegte gefusilleerd.

Er werden 24 witte kaarsjes gebrand voor de 24 soldaten die in Kamp Amersfoort aan honger, ziekte en mishandeling overleden én 77 rode kaarsjes voor de 77 mannen die werden doodgeschoten. Alle 101 soldaten werden na de oorlog opgegraven en herbegraven op het Sovjet Ereveld aan de Dodeweg in Leusden, naast begraafplaats Rusthof.

Aanvankelijk zou de herdenking bij monument Koedriest worden bijgewoond door een delegatie uit Oezbekistan. De meeste slachtoffers waren waarschijnlijk uit dat land afkomstig. Door de inspanningen van de Stichting Sovjet Ereveld bestaat er sinds kort grote belangstelling in dat land voor het lot van de in Amersfoort gestorven Sovjetsoldaten.

Door het coronavirus kon de delegatie niet komen en was de bijeenkomst niet toegankelijk voor publiek. ,,Maar ook al staan we hier zonder Oezbeken, in een heel klein gezelschap: die 101 anonieme soldaten, vergeten zijn ze niet meer’’, zei Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld. ,,Want het afgelopen jaar hebben burgemeesters, ambassadeurs, gouverneurs, zelfs presidenten over hen gesproken.’’ 

De herdenking is opgenomen en is hier te zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie