Ziekenhuisapothekers Oscar Breukels en Mirte Malingré.
Ziekenhuisapothekers Oscar Breukels en Mirte Malingré. Meandermc.nl

Ziekenhuisapotheek Meander start landelijke productie Midazolam

9 april 2020 om 16:05 Corona Coronavirus

AMERSFOORT Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft de apotheek van Meander Medisch Centrum aangewezen als landelijke producent van het geneesmiddel Midazolam. Dit geneesmiddel wordt gebruikt om patiënten op de intensive cares langdurig in slaap te houden.

Momenteel is er sprake van een dreigend tekort vanwege de enorme toename in het gebruik van dit medicijn en een verminderde toevoer uit China van de grondstoffen hiervoor. De ziekenhuisapotheek van Meander heeft vanuit het LCG een aanzienlijke hoeveelheid grondstoffen toegekend gekregen om het medicijn zelf te maken. Na productie zullen circa 4400 behandeldagen met Midazolam gewaarborgd zijn. De bereiding gaat vandaag van start.

,,De ziekenhuisapotheek van Meander is één van de weinige 'grootbereiders' van medicijnen in Nederland", schrijft het ziekenhuis ,,en levert onder normale omstandigheden eigen bereidde geneesmiddelen aan meer dan honderd (ziekenhuis)apotheken. Toen de reguliere handelsvoorraden van Midazolam opraakten, zijn de bereidende ziekenhuisapotheken in Nederland direct het geneesmiddel zelf gaan maken om zo de continuïteit van zorg te borgen. Echter vanwege de beperkte aanvoer van grondstoffen uit China, is besloten om de inkoop en productie landelijk te coördineren vanuit het nieuw opgerichte Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG)." De productie gaat direct van start.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie