Bart van den Brink: 'Deze tijd vraagt erom op een andere manier kerk te zijn. Voor ons is dat nu deze oervorm, waarin mensen letterlijk naar binnen stappen.'
Bart van den Brink: 'Deze tijd vraagt erom op een andere manier kerk te zijn. Voor ons is dat nu deze oervorm, waarin mensen letterlijk naar binnen stappen.' Koos van Noppen

St. Joriskerk is deze dagen extra geopend

10 april 2020 om 08:33 Religie

AMERSFOORT Drie dagen in de week is de Sint-Joriskerk aan de Hof extra geopend. In deze tijd van (dreigende) ziekte kunnen bezoekers een kaarsje branden, een gebedsintentie achterlaten, even een moment van bezinning pakken. Bart van den Brink is één van de initiatiefnemers.

Paul van der Harst

Waarom hebben jullie dit initiatief genomen?

,,Deze tijd vraagt erom op een andere manier kerk te zijn. Voor ons is dat nu deze oervorm, waarin mensen letterlijk naar binnen stappen. Zonder eerst tot een gemeenschap te hoeven horen, zonder te hoeven 'inloggen'. Je stapt naar binnen met jouw behoefte aan bezinning of troost, met je woede of verlangen. Dit gebouw leent zich daar voor. Het heeft de pest doorstaan, de Spaanse griep, oorlogen. Die ervaringen zitten als het ware in het gebouw opgeslagen. Het geheim van al die eeuwen godsvertrouwen is hier tastbaar."

Jullie noemen deze plaats een Schuilplaats?

,,Er komt heel veel op mensen af, veel dat de aandacht opeist. Hier binnen is het niet de vraag 'hoe overleef ik', maar je kunt je hier overgeven, in deze ruimte. Sommigen lopen wat rond, anderen zitten een ogenblik stil, er staat een boom waaraan mensen gebedsintenties ophangen (de zondag daarop in de online-dienst als voorbeden uitgesproken), een kaarsje aansteken, soms is er een gesprek met elkaar of met één van ons. Op de achtergrond klinkt muziek, iemand bespeelt het orgel. Je krijgt de ruimte onder de gewelven van dit hoge dak om stil te staan bij wat er in je werk allemaal op je afkomt, bij je zorgen over de dingen die nu gebeuren en nog gaan komen. Je ziet aan mensen, we hebben nu de tijd, elders is toch niets te doen. Je kunt wat ik noem 'rust vinden bij God'. Niet meer bevriezen, vluchten, of zorgen, maar hier en nu ontspannen."

Wat betekent het voor jezelf?

,,Ik werk zelf in de psychiatrie. We beleven daar ook een spannende tijd. De stilte doet me goed en bepaalt me eens te meer bij het feit dat we toeleven naar het feest van Pasen. Door zo bewust daarbij bepaald te worden, zie ik meer dan ooit dat het gaat om 'trage vragen', niet om grote woorden, niet om heel precieze antwoorden."

Kan dat nu wel, Pasen vieren?

,,Ik zag de paus bij de zegen Urbi et Orbi helemaal alleen over de trappen van het Vaticaan lopen. Dit deed me denken aan Jezus. Hij was toen alleen, die Ene die opstond, daarom is er hoop voor alle anderen. Als mens alléén kun je zo ook een teken van leven zijn voor anderen."

In april en mei is de Sint-Joriskerk als stadkerk open voor bezinning, gebed en het opsteken van een kaarsje. Alle zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur, alle zondagen van 14.00 tot 17.00 uur.

Dit interview kwam tot stand in samenwerking met de Raad van Kerken Amersfoort.
Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie