Afbeelding
Archief BDUmedia

Helft Amersfoortse sportclubs verwacht verlies

30 maart 2020 om 20:42 Corona Coronavirus

AMERSFOORT De Amersfoortse Sportfederatie ASF heeft in samenwerking met de SRO en de gemeente Amersfoort een enquête gehouden onder de sportclubs om inzicht te krijgen in de problemen als gevolg van de sluiting van alle sportaccommodaties. Er hebben 74 sportclubs gereageerd van de 110 die zijn aangeschreven. De helft van de clubs verwacht het jaar met verlies af te sluiten.

Van de sportclubs verwacht 82 procent dat het sportseizoen tot aan de zomer niet of niet volledig wordt afgemaakt. En 72 procent vindt het ook niet nodig om langer door te gaan in de zomervakantie. Ook heeft 70 procent van de clubs reeds geplande toernooien en evenement moeten annuleren. Daarmee lijkt het sportseizoen tot aan de zomervakantie voorbij. 

VERLIES Dat heeft ook grote financiële gevolgen. Driekwart zal minder barinkomsten hebben (73 procent). Ook vallen neveninkomsten uit bijvoorbeeld verhuur of evenementen weg (44 procent) en zijn er minder contributie-inkomsten bij 35 procent van de clubs. De helft van de sportclubs verwacht dan ook dat het verenigingsjaar met verlies wordt afgesloten. Dat trekt een wissel op de continuïteit van veel sportclubs. Een eerste inschatting is dat de gezamenlijke sportclubs in Amersfoort tenminste 800.000 euro schade lijden. Het is zaak goed te kijken naar de ondersteuning die de lokale en landelijke organisaties bieden maar ook binnen de sportclub samen met de leden te bespreken hoe de schade te beperken.

HULP Het terugstorten of laten vervallen van de huurpenningen voor velden, zaalruimte en accommodaties is voor 62 procent van de sportclubs gewenst. Dit sluit goed aan bij de intentie van de SRO om een regeling te treffen voor sportclubs. 34 procent van de clubs heeft trainers, coaches en ander personeel in dienst. 29 procent zal gebruik gaan maken van werktijdverkorting. Ook er is ondersteuning gewenst voor andere doorlopende kosten, zoals de huur van het clubhuis (38 procent) maar bijvoorbeeld ook doorlopende onderhoudskosten en nutsvoorzieningen. Daarom is het goed dat ook sportverenigingen gebruik kunnen maken van de kabinetsmaatregel (TOGS) om een tegemoetkoming van maximaal 4000 euro aan te vragen voor acute problemen.

CONTRIBUTIES Ruim één op de drie clubs verwacht minder contributie-inkomsten. Ook vragen diverse respondenten wat te doen met contributies. Diverse sportbonden en ook NOC*NSF adviseren om geen contributie terug te geven of bij voorbaat niet te innen. ,,We moeten ons samen door de crisis werken", zeggen zij. Op een later moment als de gevolgen duidelijk zijn kan het nuttig zijn om met de leden in gesprek te gaan over de contributies.

GEEN ALV'S Ruim de helft van de sportclubs heeft voor 1 juli nog een ALV gepland staan. Soms noodzakelijk om het verenigingsjaar af te ronden maar vaak ook voor het vaststellen van de begroting voor volgend seizoen. Als het niet expliciet in de statuten van de vereniging staat dan is een virtuele ALV niet mogelijk. De overheid overweegt een tijdelijke wet in te voeren die dat wel mogelijk maakt. Het is goed om ook pragmatisch te kijken naar wat je als verenigingsbestuur wel kunt doen en hoe je op een andere manier feedback van de leden krijgt. Later kun je dan de besluiten formaliseren.

SOCIALE FUNCTIE De sociale functie is het grootste niet-financiële probleem dat sportclubs zien. Voor 23 procent zelfs het grootste. De functie die de club heeft voor contact en verbinding, het voorkomen van eenzaamheid enzovoorts is heel belangrijk zo blijkt uit de enquête. Dat kan met name op langere termijn tot structurele problemen leiden zoals het vinden van voldoende vrijwilligers, aanwas van nieuwe leden en de samenstelling van teams en selecties voor volgend seizoen. Om het stimuleren van sporten en bewegen niet te vergeten. Bijna één op de drie sportclubs ziet verbinden ook als haar maatschappelijke rol.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie