Afbeelding
Foto door form PxHere

Veel auto-inbraken in Amersfoort

26 maart 2020 om 14:33 Partnercontent

Op 8 maart kwamen sommige bezoekers van Dierentuin Amersfoort voor een onplezierige verrassing te staan toen zij terugkwamen bij hun geparkeerde auto. Er werden op die dag in slechts vijf uur tijd namelijk meerdere auto's opengebroken. De dader(s) ging(en) er vandoor met meerdere navigatiesystemen en radio's.

Meeste auto-inbraken in Amsterdam
Als we de cijfers erbij pakken, is het statistisch gezien niet verbazingwekkend dat de auto's werden opengebroken. In 2019 vonden meer dan de helft van alle auto-inbraken in Nederland plaats in slechts 15 gemeenten. Ook Amersfoort komt voor op die lijst van 15 gemeenten. Nederland telt maar liefst 355 gemeenten. Dat 53 procent van alle inbraken plaatsvond in 15 gemeenten is dus opvallend, al verklaart het inwonertal veel. Vooral in Amsterdam loopt men het risico een opengebroken auto aan te treffen. Dit gebeurde vorig jaar in deze gemeente namelijk 6.376 keer. Ook in andere gemeenten is auto's parkeren een risico. Het aantal auto-inbraken stijgt vooral snel in gemeenten Lelystad, Groningen, Schiedam, Gooise Meren en Rotterdam.

Landelijke daling niet overal te merken
Landelijk gezien mogen we in Nederland niet klagen. Er is namelijk wel degelijk een daling te zien. Zo waren er in Zeeland in 2019 35 procent minder auto-inbraken dan het jaar daarvoor. In het noorden van het land lijkt het probleem juist toe te nemen. Vooral Groningen is daarbij het doelwit, want hier steeg het aantal auto-inbraken in een jaar tijd met wel 21 procent. De Provincie die al jaren de dupe is van veel auto-inbraken, is Zuid-Holland. Hoewel Noord-Holland in 2018 de meeste auto-inbraken telde, nam Zuid-Holland in 2019 de koppositie over. Als men puur naar de cijfers kijkt, staat Amsterdam op nummer 1 met 6.376 auto-inbraken. Utrecht en Rotterdam volgen met respectievelijk 4.858 en 4.330 auto-inbraken. Amersfoort is op de negende plaats van de lijst terug te vinden. Hier werden in 2019 643 auto-inbraken gepleegd.

Verzekering
Doordat het vaak om losse spullen gaat die gestolen worden, zijn deze niet meeverzekerd met de autoverzekering. Gaat het om accessoires die bij de auto horen, dan zijn deze soms wel (gedeeltelijk) verzekerd. Zo'n inbraak kan een autobezitter dus al snel veel geld kosten. Vooral als de auto beschadigd raakt door de inbraak of vandalisme en hij enkel een WA-verzekering heeft. In dit geval zal hij misschien een lening aanvragen om de schade weer te kunnen herstellen. Om dit te voorkomen, kiezen veel mensen voor een verzekering met een beperkt casco of een allriskverzekering en laten zij geen dure spullen achter in hun geparkeerde auto. Dat is sowieso het best denkbare advies, omdat (zichtbare) dure spullen natuurlijk sneller de aandacht trekken van potentiële dieven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie