De Schijn van Eenheid

25 maart 2020 om 15:39 Maatschappelijk Deel je nieuws

Nederland stond niet zo leuk op de kaart in Belgie en Duitsland. Nederlanders kwamen nog teveel richting tankstations en wilden nog shoppen in het plaatsje Kleef. Maar vergeet ook de Belgen niet, die hier een drankje kwamen drinken nadat Belgie de horeca deuren eerder sloot.

We praatten veel over de buitenlanders die onze samenhang kwamen verstoren. Onze Nederlandse Eenheid. Ondertussen is gebleken dat die Nederlandse Eenheid er niet aan te pas kwam, toen winkels werden gehamsterd en huilende verpleegsters smeekten om een boterham. De keerzijde van een goed geregeld Nederland, dat dus niet voor niets zo goed geregeld is omdat een ieder altijd voor zichzelf gaat. En dat is okay. Maar leer dat dan maar eens af als er crisis is.

Ik hoop, dat de mensen in de zorg straks nog zullen weten voor wie ze het doen, nadat ze zo evident in de steek werden gelaten. Ik hoop, dat de supermarkten 1 pak wc papier per klant zullen gaan handhaven. Want de economie draaide goed in de supermarkten. Ik hoop, dat de ouderen die nog iets kunnen in huis mogen ontdekken dat ze ondanks de huishoudelijke hulp, het vaatdoekje zelf wat vaker ter hand nemen, en niet alles meer uit handen geven. Zelfstandiger worden binnen hun eigen mogelijkheden. Al die zorg die veel uit handen nam, maakten mensen ook afhankelijk van zorg en hulp. Juist deze mensen zijn gewend geraakt en de paniek is groot om een magnetron maaltijd in de eigen magnetron te zetten. Ik hoop, dat we hiervan iets leren en ontdekken, dat we meer voor onszelf over mogen hebben en niet op onze wenken bediend. Want het zielig en gaten in de markt, zorgden voor hulpeloze mensen die al jaren hun eigen afwas niet meer deden, omdat het ‘in het pakket’ zat. Excuses voor de mogelijke hardheid van dit artikel. Maar het is ook een beetje tijd geworden dat we gaan inzien dat de wet van de sterkste opnieuw begint te gelden. En tenslotte ben jij jouw eigen ‘sterkste’ met uiteraard de zwakheden.

Het elkaar altijd alles uit handen nemen, maakt dat de ander zelf niets meer kan en verzwakt. En dat de ander telkens teveel op het bordje krijgt. Zorg, geld, kracht, mogelijkheden, zelfstandigheid zijn geen scheldwoorden of bedoeld voor enkel ZZP’ers. Deze termen zijn bedoeld om ons tot een soeverein mens te maken, en we doen wat we kunnen. De Zorg was al tijden uit het lood geslagen, omdat we altijd denken dat het wel op zijn pootjes terecht zal komen. Niet dus. Nederland, Nederland, word wakker!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie