Vogeltjesdans in Niet-Essentiele Winkels

25 maart 2020 om 14:16 Opinie Deel je nieuws

Er is al veel over gezegd: We krijgen nog een kans om nog adem te kunnen halen tijdens het winkelen. Winkelpersoneel, dat inmiddels een medaille verdient en ook een applausje zijn reeds moe van het ‘politie agentje’ spelen. Wie in een niet-essentiële winkel shopt (want het is luxe en geen ‘winkelen’) komt er al gauw achter hoe mensen lijken te denken om de 1,5 meter maar die vooral voor zichzelf willen handhaven door die ruimte in te nemen in plaats van ook ‘af te staan’.  Menig keer word men weggejaagd voor een schap waar men voor staat te kijken, omdat degene met de slepende winkelmand vindt, dat jij bij dat schap weg moet, want zij komen er aan. Omdat zij juist in beweging zijn, kunnen zij ook een andere route kiezen indien mogelijk. Maar degene die stilstaat en een product bekijkt kan menig keer onverrichter zake aan de kant richting de uitgang, zodat degene die zijn producten al wel binnen heeft, gewoon lekker door kan shoppen. Als je elkaar in beweging tegenkomt is er meestal wel communicatie, in plaats van het ‘vort, aan de kant want ik moet er door met mijn reeds gevulde mandje’.

Het winkelpersoneel dat inmiddels als ‘couveuse kinderen’ achter de kassa staat, zijn lastig te verstaan. Menig persoontje met gehoorapparaat hoor je aan een piepend gehoorwieltje draaien, waar nog net radio 3FM niet uit de ether knalt achter de oorlel van de arme slechthorende. “Hoeveel was het?”, vragen zij soms onthutst omdat zij inmiddels het bedrag bijna verdriedubbeld hebben ‘vernomen’, door de geduldige winkelmedewerker. Gelukkig valt de ‘schade’ daardoor juist mee bij het afrekenen, omdat de echo achter het couveuse glas maar een deel van het bedrag mee galmde.

Omdat producten en pinapparaten ook besmettelijk zijn doet men er goed aan, om thuis artikelen te wassen en over te hevelen in eigen plastic bakken. Vooral het flesje Corona bier. En na het pinnen niet in de neus te peuteren of ervoor. Plastic blauwe handschoentjes zijn helemaal niet zo gek bij het winkelen om zo de luxe van het pinnen te ondersteunen.

Het boodschappen doen voor een ouder persoon is ook niet altijd handig gebleken. Zette je tassen met eten voor de deur of in de tuin, klaagt de geholpene over een kuchje dat mogelijk door de boodschappenhaler is over gebracht. Word je van kleine redder opeens een dadertje. Niet fijn! Gelukkig geldt dit niet voor een ieder, die een helpende hand krijgt aangereikt.

Gelukkig wordt er ook gelachen in de supermarkten! “Ik ga ff naar de vla toe hoor”, of als er even een kleine vergissing optreedt die dan snel wordt gecorrigeerd en men opeens een halve slalom maakt richting  het rek met de eieren.

Laten we ook een beetje om onze thuisomgeving denken. Al dat getimmer en geboor, terwijl je buren of ziek op bed liggen of in de stress om financiën dit ook niet hele dagen willen aanhoren. Stilte en rust. Inkeer en ruimte. Je hebt mogelijk nog volop de tijd om te klussen, maar gun anderen dat ze even op adem kunnen komen in een stilte. In hun hoofden is het al druk genoeg!

Tot slot heb ik mijn lesje geleerd Juist in de kleine niet-essentiële winkels gaan mensen er anders mee om dan in grote niet-essentiële winkels. In laatst genoemde, ligt het luxe gehalte van producten nog een beetje in de “ik wil dit hebben en dat en jij gaat maar aan de kant’. Dit is niet de schuld van de grotere niet-essentiële winkels, maar een soort verwent luxe shop gedrag van voor het Corona, wat nu extra opvalt. Want de vogeltjesdans laat ook hier zien dat een zwaluw in de winkel nog geen zomer maakt en de ruimte van 1,5 meter vooral betekent dat je die zelf moet bevechten met je shop egoïsme, in plaats van juist elkaar die ruimte te gunnen en er een mooie ruimte dans van te maken.

Het is slim van de regering om de niet-essentiele winkels nog open te laten. Mensen worden waarschijnlijk zelf shop moe en geïrriteerd en blijven straks vanzelf weg om enkel nog in de supermarkten, drogisterijen en bij slagers en groenteboeren hun producten te kopen. En dat er straks mogelijk grote winkelgaten zullen vallen op winkelpleinen valt niet te vermijden. We zullen de gevolgen op allerlei gebied nog zien en voelen. Wees lief voor elkaar, en voor jezelf! Sterkte allemaal!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie